Index Vakbarát Hírportál

Gyilkos szkínhedtámadás egy oroszországi koncerten

2010. augusztus 30., hétfő 09:19

Életét vesztette egy 14 éves lány egy szibériai rockfesztiválon. A fesztivál résztvevőire botokkal felfegyverzett szkínhedek támadtak. Több tucatnyian megsérültek.

Egy halálos áldozata és több tucatnyi sérültje volt egy oroszországi szkínhedtámadásnak. Moszkvától 1400 kilométerre keletre, Miasz városában mintegy száz náci fiatal támadt rá egy rockfesztivál háromezer résztvevőjére. A félmeztelen, botokkal felvegyverzett bőrfejűek több tucat sérültet hagytak maguk után, a Roszija 24 tévéadó jelentése szerint egy 14 éves lány életét vesztette.

A szkínhedek rohama után tizennégy mentőautó érkezett a helyszínre a sebesültekhez. Az AP jelentése szerint a támadás oka egyelőre ismeretlen, a hatóságok nem reagáltak a média kérdéseire.

Az amerikai hírügynökség jelentése szerint az ultranacionalisták egyre komolyabb kihívást jelentenek Oroszországban. Az egyik legismertebb neonáci vezető áprilisban, a tudatosan SS-nek rövidített Szláv Szövetség betiltása után arra figyelmeztetett, hogy ha nem hagyják őket legálisan terjeszteni szélsőséges nézeteiket, az csak a csoportok radikalizálódását fogja eredményezni.

Az ultranacionalista kihívásra válaszul az AP szerint Oroszország-szerte erőszakos antirasszista csoportok alakultak. A fasiszta és az antirasszista csoportok folyamatos bosszútámadásai erőszakspirált indítottak el.

Rovatok