Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték a fúrást Chilében

2010. augusztus 31., kedd 06:57

A legideálisabb esetben, maximális fúróteljesítménnyel is legalább 47 napig tarthat, amíg kifúrják a 700 méteres mélységben rekedt chilei bányászok kimentésére szolgáló, 66 centiméteres járatot. A munkálatokat chilei idő szerint hétfő délután megkezdték.

Helyi idő szerint hétfő délután megkezdték a mentőjárat fúrását Chilében a 700 méteres mélységben rekedt bányászok kimentésére. A járat kialakításával megbízott Codelco bányaipari cég egy 66 cm átmérőjű alagutat váj a földbe. A munka első szakaszát egy speciális, Ausztráliából beszerzett fúróberendezéssel végzik.

Értesülések szerint az ausztrál berendezéssel csak a járat első 15 méterét ássák csak ki, utána egy Németországból érkező fúrófej veszi át a munkát. A mentést nehezíti, hogy a közet állaga nem stabil, emiatt rendkívül óvatosan kell eljárni.

A fúróberendezés naponta 8-15 métert képes megtenni, így még a legideálisabb esetben is legalább 47 napig tart a járat kiásása.

Közben folyik a baleset felelőseinek keresése, illetve azoknak a felelősségre vonása, akiknek mulasztása, illetve hibás döntése hozzájárulhatott a történtekhez. Hétfőn lemondott az egészségügyi minisztérium atacamai regionális képviselője, aki júliusban engedélyezte a San José-i bánya újra megnyitását.  Azt ugyanis egy szerencsétlenség miatt korábban lezárták, és a megnyitás engedélyezése szakértők szerint elhamarkodott volt.

Rovatok