Index Vakbarát Hírportál

Tízezreket telepítettek ki a pöfögő Sinabung miatt

2010. augusztus 31., kedd 10:29

Hétfő délelőtt másodszor is kitört az indonéziai Szumátra szigetén a Sinabung vulkán, és a tűzhányó azóta is folyamatosan aktív. A 2451 méter magas észak-szumátrai vulkán 400 év nyugalmi állapot után lépett működésbe: először vasárnap hajnalban tört ki. A hatóságok ekkor több mint 20 ezer embert evakuáltak, és őket hétfőn sem engedték vissza otthonaikba. vasárnap óta a kitelepítettek száma harmincezerre nőtt.

Az indonéz nemzeti katasztrófavédelmi központ jelentése szerint a vulkán vasárnap sűrű füst- és hamufelhőt lövellt ki magából mintegy ezerötszáz méter magasba. A hatóságok ekkor döntöttek a környéken élők kiköltöztetéséről, egyúttal a legmagasabb fokú riadókészültséget léptetve életbe. Két ember tisztázatlan körülmények között életét vesztette.

A helyszínen egy szakértőkből álló csoport tanulmányozza a vulkáni hegység további aktivitását. Indonézia a Csendes-óceánnak abban a térségében helyezkedik el, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Az ország több mint tizenhétezer szigetén 500 vulkán található, közülük 128 aktív, és ebből 68 veszélyesnek számít.

Rovatok