Index Vakbarát Hírportál

Blair Brown miatt nyúlt a pohárhoz

2010. szeptember 1., szerda 07:20

Tony Blair, Gyurcsány Ferenc tanítómestere hétszáz oldalas, saját kezüleg írt memoárt jelentetett meg. A műben kevés önkritikai elem van, Blair inkább utódja, Gordon Brown mószerolására fordította energiáit. Brown zsarolta, alkoholizmusba kergette, és még életművét is lerombolta, panaszolja a hamarosan megjelenő műben, amit a szerdai brit sajtó bőségesen szemlézett.

Tony Blair hamarosan megjelenő visszaemlékezéseiből vett részletekkel a címlapjukon jelentek meg szerdán a brit napilapok. A volt kormányfő keserédes visszaemlékezéséből megtudhatjuk, hogy szerinte a Munkáspárt még mindig hatalmon lenne, ha utódja, Gordon Brown ugyanazt a politikát folytatta volna, mint ő.

Legjobb tanítványához, Gyurcsány Ferenchez hasonlóan Blair is kevés hibát fedezett fel magában. Ezek egyike, hogy miniszterelnöksége végén már saját bevallása szerint is sokat ivott, de elmondása szerint erről is Brown tehet. Pénzügyminisztere és hivatalos utódjelöltje állandó nyomulása komoly streszt jelentett, ezért egy idő után azon kapta magát, hogy vacsora előtt már viszkizik vagy gintonicozik, a vacsorához pedig pár pohárt is legurít. A fiatalok is isznak, aztán napokig elvannak alkohol nélkül, "ám ahogy öregszik az ember, [az ivás] könnyen napi szokássá válik, amire a testünknek szüksége van az ellazuláshoz. Hogy kompenzálja a nyomást. Hogy stimuláljon. Hogy elviselhetővé váljon egy unalmas este" - írja.

Blair szerint a brit politikai életet felforgató korrupciós botrány kirobbantása is Brown műve. Blair éppen a nyugdíjrendszer nagyszabású reformjára készült, állítása szerint Brown ezt megakadályozandó robbantotta ki a botrányt, mintegy megzsarolva főnökét. A kirobbant botrány oly mértékben tépázta meg Blair népszerűségét, hogy nem maradt más választása, mint a lemondás korábbi szövetségese, a New Labourt megalkotó triumvirátusban is résztvevő Brown javára.

De Brown szerinte letért az 1997-es választási sikert meghozó útról. Ha azt kérdezik, miért vesztette el a Munkáspárt a választásokat, "[a] válasz, attól tartok, egészen nyilvánvaló. A párt New Labourként nyert, és azért vesztett, mert megszűnt az lenni."

Saját bevallása szerint ő már akkor felkészült a kudarcra, amikor Brown átvette a kormányzást. "Egyszerűen nem működhetett" - írja Brown miniszterelnökségéről. Utódjának szerinte "zéró érzelmi inteligencviája van".

A kevés önkritikus elemet tartalmazó visszaemlékezésben elvétve fordulnak elő olyan részek, melyekben Blair saját hibáiról is beszél. Az egyik ilyen az iraki háborúról szóló. De Blair ez esetben sem a háborúba való belépés hazug indokait említi, hanem azt, hogy "sosem gondolta volna, milyen rémálommá válik" a megszállás. "Életem hátralevő részének javát" a közel-keleti béke megteremtésére kívánja fordítani, írja.

Tony Blair 1997-től 2007-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, zsinórban háromszor nyert választást pártjával. Utolsó választási győzelmekor már egyértelművé tette, hogy nem fogja kitölteni megbizatását, ám hatalmát végül csak a Munkáspárt jelentős népszerűségvesztésével járó botrányok hatására adta át kijelölt utódjának, Gordon Brown pénzügyminiszternek. Brown, aki annak idején Blair és Peter Mandelson társaságában kidolgozta a New Labour, a megújult Munkáspárt dogmarendszerét, elbukta a következő választásokat.

Rovatok