Index Vakbarát Hírportál

Túszt ejtett egy fegyveres a Discovery Channel székházában

2010. szeptember 1., szerda 20:31 | aznap frissítve

Túszdráma alakult ki a Discovery Channel Silver Spring-i épületében, ahol egy fegyveres férfi legalább egy embert túszul ejtett. Lövés is dördült, de sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek, a rendőrség már tárgyal a környezetvédőként azonosított férfival.

Feltehetően robbanószerek is vannak annál a fegyveres férfinél, aki behatolt a Discovery Channel amerikai ismeretterjesztő csatorna székházába és lövéseket adott le, tájékoztatott Silver Spring, az egyik washingtoni előváros rendőrsége.

Az egyik alkalmazott azt írta emailen az ABCNews-nak, hogy a fegyveres túszul ejtett valakit az épületben. A The Washington Post úgy tudja, hogy a túsz az egyik biztonsági őr, sérültekről nem érkeztek hírek. A tűzoltóság parancsnoka szerint a férfi több embert is túszul ejtett.

Az alkalmazottak egy részét kimenekítették az épületből, a többieket emailben figyelmeztették, hogy bújjanak el a zárható irodákba. Az épületben 1900-an dolgoznak, a rendőrség nem tudta megmondani, hogy közülük mennyien maradtak még a székházban.

A rendőrség kommandósokkal zárta le a Washington egyik elővárosában található épület környékén az utakat. Az FBI és bombaszakértők is a helyszínen vannak. Az épületben egy óvoda is működött, onnan már az összes gyereket evakuálták.

Dan Fritz rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a fegyveres egy ázsiai származású férfi, akinek valamilyen összetűzése volt a Discovery vállalattal, azonban ennél többet nem árult el.


View Larger Map

Rendőrségi forrás szerint a James Lee-ként azonosított férfi környezetvédő aktivista, a túsztárgyalók már felvették vele a kapcsolatot, de követeléseit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A CNN-en bemutattak egy olyan korábbi felvételt, amelyen a férfi egy "Mentsd meg a bolygót, Discovery Channel!" feliratú táblával tüntetett a székház előtt.

A feltételezett támadó, Lee korábban többször is kritizálta a csatornát a jelenleg elérhetetlen SaveThePlanetProtest.com-on, ahol egy 1149 szavas kiáltványában szennynek nevezi az emberiséget, és arra szólítja fel a Discovery Channelt, hogy "ne bátorítsa még több parazita embergyerek születését." Azt is követeli, hogy a csatorna sugározzon főműsoridőben több, a bolygó megmentésének szentelt műsort, amelyeket szerinte érdekesebbé kellene tenni az emberek számára.

Egyes források szerint a férfi korábban a tévécsatorna alkalmazottja volt, míg mások megemlítik, hogy a Discovery az elmúlt időszakban több fenyegetést is kapott Whale Wars nevű műsora miatt, amelyben környezetvédők bálnavadász hajókat akadályoznak.

Rovatok