Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu és Abbász kéthetente fog találkozni

2010. szeptember 2., csütörtök 22:10 | tizenhárom éve frissítve

Elsőként azoknak a kérdéseknek a körét határozzák meg, amelyekben egy év alatt végleges kompromisszumot kell kötni. A végleges megállapodásra egy éven belül kerülne sor.

Mahmúd Abbász palesztin elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megállapodott, hogy szeptember közepén ismét találkozik egymással, és utána kéthetente rendszeres tárgyalásokra ül össze – jelentette be csütörtökön az amerikai elnök különmegbízottja.

A szeptember 14-15-i találkozó a közel-keleti térségben lesz, és részt vesz rajta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is – mondta a tudósítóknak George Mitchell, aki közvetítőként oroszlánrészt vállalt a tárgyalások tető alá hozásában. A következő megbeszélés helyszíne az egyiptomi Sarm-es-Sejk lesz.

A csütörtöki találkozón jóhiszeműség és a szándékok komolysága érződött – tette hozzá a tájékoztatáskor még tartó megbeszélésről. A felek ugyanakkor abban is egyetértettek , hogy a tárgyalások rendkívül kényesek, ezért azokkal kapcsolatban csak kevés információt hoznak nyilvánosságra.

A felek megállapodtak, hogy elsőként egy olyan "keretegyezményben" kell megállapodniuk, amelyben meghatározzák azokat a kérdéseket, amelyekben kompromisszumot kell kötniük az egy éven belül megkötendő, végleges megállapodásig.

Mitchell nem válaszolt az azt firtató kérdésre, hogy a két vezető érintette-e a ciszjordániai zsidó telepek ügyét. Az építkezések ügyében Netanjahu által meghirdetett moratórium szeptember 26-án jár le. Szakértők szerint a tárgyalások kudarcba fulladnak, ha az izraeli miniszterelnök nem hosszabbítja meg a tilalmat.

A tárgyalások nyilvános nyitószakaszában Netanjahu felvetette, hogy a palesztinok "a zsidó nép nemzetállamaként" ismerjék el Izraelt, Abbász pedig sürgette a zsidó telepek építésének befagyasztását a megszállt területeken és a Gázai-övezet blokádjának feloldását.

Clinton, miként korábban Barack Obama elnök, kijelentette, hogy a megállapodást az Egyesült Államok nem kényszerítheti rá az érintett felekre, azt nekik maguknak kell elérniük. Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette, hogy hazája ehhez minden segítséget megad a tárgyalóknak.

Az izraeli és a palesztin vezető egyaránt kifejezte elkötelezettségét a tárgyalások sikere iránt. Benjámin Netanjahu hangsúlyozta, hogy a valódi és tartós béke csak kölcsönös és fájdalmas kompromisszumok árán érhető el. Sürgette, hogy a palesztinok "a zsidó nép nemzetállamaként" ismerjék el Izraelt.

Az izraeli kormányfő megköszönte palesztin tárgyalópartnerének, hogy elítélte a zsidó telepesek ellen Ciszjordániában elkövetett keddi merényletet, de hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni, hogy a jövőben ilyen erőszakcselekmények megtörténjenek.

Netanjahu beszédébe beiktatott egy példázatot arról, hogy Izsák és Iszmáel fájdalma közös volt, amikor atyjukat, Ábrahámot – akitől a zsidó és az arab nép is származtatja magát – utolsó útjára kísérték Hebronban. Válaszában Mahmúd Abbász hangsúlyozta, hogy kormánya nemcsak elítélte a merényletet, de mindent megtesz a tettesek kézre kerítése érdekében.

Abbász – aki az előző felszólalóktól eltérően nem angolul, hanem arabul beszélt – kijelentette, hogy a palesztinok a maguk részéről nem kérnek sem többet, sem kevesebbet, mint amit a már megkötött nemzetközi szerződések biztosítanak a számukra. A palesztin vezető hangsúlyozta, hogy a tárgyalások sikeréhez elengedhetetlen a zsidó telepek további bővítésének befagyasztása és a Gázai övezet izraeli blokádjának feloldása.

Abbász ugyanakkor bejelentette elkötelezettségét a biztonság megteremtésére vonatkozó izraeli igény jogossága mellett. "Úgy gondoljuk, hogy a biztonság alapvető, létfontosságú mindkét oldal számára."

Az izraeli és a palesztin vezető 20 hónapi szünet után újította fel a közvetlen tárgyalásokat az amerikai külügyminisztérium Benjamin Franklin termében. Egy nappal korábban Barack Obama a Fehér Házban fogadta a tárgyaló feleket, majd munkavacsorán folytatta velük a tárgyalást, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai király társaságában.

A megállapodásnak mindkét oldalon komoly ellenfelei vannak. A keddi ciszjordániai négyes gyilkosságot magára vállaló Hamász bejelentette, hogy folytatja merényleteit, a zsidó telepesek viszont bővíteni kívánják településeiket a megszállt területeken.

A Hamász állítása szerint a szervezet tizenhárom radikális csoportja fogott össze, hogy még veszélyesebb támadásokat hajtsanak végre Izrael ellen. A Hamász szóvivője utalt arra, hogy az átfogó harc magában foglalja az öngyilkos merényletek lehetőségét is.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szerdán, a The New York Times által közölt írásában felajánlotta, hogy miként korábban, most is kész házigazdája lenni az izraeli-palesztin tárgyalásoknak.

Rovatok