Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában továbbra is diszkriminálják a romákat

2010. szeptember 2., csütörtök 14:59

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint az állam továbbra is tisztán roma óvodákat vagy iskolai osztályokat tart fenn.

A roma gyerekek számos iskolában a többségi diákoktól elkülönítve tanulnak, elkülönített ebédlőkben étkeznek, tiltják nekik a többségi gyerekekkel való érintkezést – olvasható az AI legújabb jelentésében, amelyet csütörtökön ismertettek Pozsonyban.

"Ezeket a gyerekeket durván elkülönítik, ami elnyomásnak minősíthető" - jelentette ki David Diaz-Jogeix, az AI képviselője. A szervezet 2006 óta kíséri figyelemmel a szlovákiai romák helyzetét, és rendszeresen jelentéseket készít tapasztalatairól.

A nemzetközi jogvédő szervezet szerint a roma gyerekeket gyakran erővel és válogatás nélkül kényszerítik a speciális iskolákba, osztályokba, amelyeket eredetileg a gyengébb képességű gyerekek számára hoztak létre.

A romáknak nyújtott oktatás nem egyenértékű a többségieknek nyújtott oktatással - mutatott rá Barbora Cernusáková, az AI szlovákiai képviselője és kutatója. Kifejtette: a roma gyerekek döntő többsége nagyon szegény családból, környezetből kerül ezekbe az iskolákba, így többszörösen hátrányos helyzetbe kerül, s nem tud érvényesülni az életben.

A képzetlen roma szülők az esetek többségében nem is igen értik, mit jelent a speciális iskola. "A szülők nehéz döntés előtt állnak. Ha normális iskolába adják gyereküket, kiteszik őt a mindennapi megkülönböztetésnek, s annak, hogy nem fogja bírni a többi gyerek tempóját. Ha speciális iskolába íratják, nem nézik le ugyan osztálytársai, de nem is tanul meg sokat" – fejtette ki David Diaz-Jogeix.

Az Amnesty International felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen lépéseket a romák megkülönböztetésének mielőbbi megszüntetésére. "A kormány elkötelezte magát, hogy harcolni fog a megkülönböztetés ellen, de ez nem elég. Konkrét intézkedésekre van szükség" – mutatott rá az AI.

A szervezet aktivistái több európai fővárosban is a szlovák nagykövetségek előtt tiltakozó akciókat rendeznek, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a problémára.

Rovatok