Index Vakbarát Hírportál

NAÜ: Izrael is lépjen be az atomsorompóba!

2010. szeptember 3., péntek 12:42

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója azzal a kéréssel fordult Izraelhez, hogy fontolja meg csatlakozását az atomsorompó-szerződéshez, és helyezze minden atomlétesítményét a szervezet felügyelete alá.

Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója augusztusban kétnapos látogatást tett Izraelben. Amano Jukija arról a tavalyi NAÜ-határozatról tárgyalt az ország vezetőivel, amelyben a szervezet arab országok nyomására hangot adott az izraeli nukleáris tevékenység miatti aggodalmának, és felszólította a zsidó államot, hogy csatlakozzon a szerződéshez.

Izrael ugyanis az NPT-n kívül maradással homályban tartja atomprogramját, amelynek keretében általános vélekedés szerint egy teljes atomarzenált fejlesztett ki - a térségben az egyetlent -, és ezzel nyugtalanítja szomszédait.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója azzal a kéréssel fordult Izraelhez, hogy fontolja meg csatlakozását az atomsorompó-szerződéshez (NPT), jelentette most pénteken a NAÜ. A csatlakozás maga után vonná, hogy Izrael minden nukleáris létesítményére vonatkozóan engedélyezi a NAÜ ellenőrző tevékenységét.

A témát várhatóan ismét megtárgyalják a NAÜ igazgatótanácsának és közgyűlésének szeptemberi ülésein. Amano jelentése ezekre az ülésekre készült.

A nyugati országok - amelyek az iráni atomprogramban látják a térség legnagyobb nukleáris fenyegetését - figyelmeztettek: Izrael egyedüli kiemelése elbuktathatja a Közel-Kelet tömegpusztító fegyverektől mentessé tételére tett erőfeszítést.

Rovatok