Index Vakbarát Hírportál

Izrael szerint a Hezbollah fegyverkezik

2010. szeptember 4., szombat 07:45

Izrael washingtoni nagykövete szerint a Hezbollah erősebb, mint valaha. Michael Oren úgy tudja, hogy a síita mozgalom teljes falvakat alakított fegyverraktárakká, és rakétáikkal immár Izrael teljes területét fenyegetik.

Teljes falvakat változtatott fegyverraktárrá és 15 ezer rakétát halmozott fel az izralei határ mentén a libanoni Hezbollah, állítja Izrael washingtoni nagykövete. A legnagyobb libanoni párt, a síita Hezbollah magánhadserege erősebb a libanoni hadseregnél is, a szervezetet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorcsoportként tartja nyilván.

Michael Oren nagykövet szerint a Hezbollahnak most négyszer annyi rakétája van, mint 2006-ban, amikor Izrael megelőző csapást mért a szervezet libanoni állásaira. A 2006-os háború összességében nagy kudarc volt Izraelnek, mivel nem tudott döntő csapást mérni a Hezbollahra, amely így győzelemként tudta kommunikálni a háború végeredményét.

Oren szerint a Hezbollahnak nem csak több, de jobb rakétái is lettek. Míg korábban jellemzően katyusákkal lőtték csak Izraelt, ezek pedig jellemzően csak az ország északi határsávjában élőket fenyegették, most középhatótávolságú rakétáikkal az ország egész területét képesek elérni.

A nagykövet szerint a radikális szervezet több rakétáját kórházak, iskolák, illetve lakások közvetlen közelében telepített. Ezzel a Hezbollah azt kívánja elérni, hogy Izraelt ismét háborús bűnösként kezeljék, ha megpróbálná megvédeni magát a támadásoktól.

Rovatok