Index Vakbarát Hírportál

Barak: Véget érhet a telepépítési moratórium

2010. szeptember 5., vasárnap 18:23

Az izraeli védelmi miniszter szerint jelenlegi formájában valószínűleg nem marad fenn a ciszjordániai részleges telepépítési tilalom, miután szeptember végén lejár a határideje. A palesztin elnök erre az esetre a béketárgyalások megszakítását helyezte kilátásba. A telepépítések kérdése a héten megindult békefolyamat sikerének kulcsa, mindkét fél pozíciókat próbál szerezni.

Ehud Barak vasárnap nyilatkozta azt, hogy kevés esélyt lát a telepépítési tilalom fenntartására. A hadsereg rádiójának adott nyilatkozatában  ugyanakkor kijelentette: nem hiszi, hogy teljesen eltörlik a tíz hónapja bevezetett korlátozást.

Emlékeztetett arra, hogy Izrael korlátozott mértékben engedélyezte a telepek építését a moratórium ideje alatt is, s szerinte várhatóan a szeptember 26-i határidő lejárta után is folytatódnak majd egyes építkezések. Barak úgy fogalmazott, hogy a moratórium olyasfajta feloldásán gondolkodnak, amely nem akasztja meg a béketárgyalások menetét.

Izraeli illetékesek magánbeszélgetések során lehetséges kompromisszumként említették, hogy új építkezések csak nagyobb telepeken lennének, amelyek Izrael szándékai szerint szerepelnének bármilyen, területcseréről is szóló megállapodásban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az általa vezetett küldöttség kivonul az izraeli-palesztin béketárgyalásokról, amennyiben Izrael nem hosszabbítja meg a tilalmat. Közvetlenül a csütörtökön tartott tárgyalások előtt Abbász mindenfajta teleplétesítési tevékenység befagyasztására szólította fel Izraelt.

Az izraeli kormány tavaly november végén jelentette be, hogy 10 hónapra felfüggeszti a zsidó telepek bővítését. A szeptember 26-án lejáró moratórium azonban nem vonatkozott sem Kelet-Jeruzsálemre, sem a Ciszjordániában folyamatban lévő mintegy 3000 lakás építési munkálataira, sem pedig középületekre.

Hoszám Zaki egyiptomi külügyi szóvivő vasárnap megerősítette, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások második fordulóját szeptember 14-án tartják Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülővárosban. A tárgyalásokon Abbászon és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőn kívül részt vesz Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is. George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti megbízottja szerint a továbbiakban "nagyjából kéthetente" tartanak újabb tárgyalási fordulót.

Rovatok