Index Vakbarát Hírportál

A Blackwater-polip karjait vizsgálnák

2010. szeptember 6., hétfő 01:10 | aznap frissítve

Alvállalkozóin keresztül juthat kormányzati megrendelésekhez a 2007-ben iraki civilek lelövése miatt vizsgált Blackwater biztonsági cég utódja, állítja a The New York Times. A lap szerint osztódásával a cég el akarja leplezni a kormányzattal való együttműködésének és saját titkos tevékenységének valódi méreteit.

Egy harminc leányvállalatból és alvállalkozóból álló hálózatot hozott létre az Irakban elhíresült Blackwater biztonsági cég, hogy új néven újabb több milliós megrendeléseket szerezzen az amerikai kormányzattól, írta a hétvégén a The New York Times.

A lap szerint ezek közül legalább három szerződést is kötött az amerikai hadsereggel és a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA). Carl Levin, a szenátus fegyveres szolgálatokat felügyelő bizottságának elnöke felszólította az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja ki, vajon nem tévesztette-e meg a Blackwater a kormányzatot, amikor az alvállalatai révén állami forrásokra pályázott.

A nevét időközben Xe Servicesre változtató, észak-carolinai székhelyű Blackwater ellen eljárás indult, miután alkalmazottai 2007-ben lelőttek 17 iraki civilt. Az incidens miatt lefolytatott kongresszusi meghallgatás eredményeképpen a céggel felbontották a külügyminisztérium iraki tevékenységének biztosítására kötött szerződést.

Nemrégiben azonban a Xe elnyert egy százmillió dolláros szerződést a CIA afganisztáni embereinek és objektumainak védelmére. Leon Panetta, a hírszerző ügynökség igazgatója szerint nem volt lehetőség más biztonsági céget felkérni, mert a tenderen a Blackwater-utód ajánlata 26 millióval alacsonyabb volt vetélytársaiénál.

Panetta tavaly bontotta fel azt a CIA és a Xe közötti üzletet, amelynek értelmében a cég zsoldosai szerelték fel rakétákkal a Pakisztánban bevetett Predator típusú pilóta nélküli repülőgépeket. A feladatot azóta "állami alkalmazottak" látják el.

A CIA ezután ennek ellenére legalább két Xe-leányvállalatot szerződtetett, az XPG-t és a Greystone-t. A The New York Times szerint a szenátusi bizottság megállapította, hogy Blackwater-csoport több tagját offshore adóparadicsomokban jegyezték be.

A lap névtelenséget kérő kormányhivatalnokokra és Blackwater-alkalmazottakra hivatkozva azt állítja, hogy osztódásával a cég el akarja leplezni a kormányzattal való együttműködésének és saját titkos tevékenységének valódi méreteit.

Rovatok