Index Vakbarát Hírportál

A spanyol belügyminiszter kevesli az ETA gesztusát

2010. szeptember 6., hétfő 13:56

Alfredo Pérez Rubalcaba, spanyol belügyminiszter szerint az ETA csak azért hirdetett vasárnap fegyverszünetet, mert rákényszerült az ismételt rendőri csapások, különösen a szervezet új, portugáliai utánpótlásbázisának felszámolása és Franciaországból való kiszorulása miatt.

"Elégtelennek" ítélte a spanyol belügyminiszter hétfőn az ETA baszk szeparatista szervezet előző napi tűzszüneti bejelentését, és azt követelte, hogy a fegyveres szervezet "teljesen és véglegesen mondjon le az erőszakról".

"E közlemény nagyon messze van attól, amit a spanyol kormány követelt az ETA-tól és politikai szervezetétől, a Batasunától, vagyis a végleges és feltétel nélküli lemondást a fegyveres harcról" - hangsúlyozta Alfredo Pérez Rubalcaba a TVE köztelevízióban, először szólalva meg az ügyben. "A belügyminisztérium nem változtat eddigi terrorellenes politikáján", a baszk fegyveres csoport elleni harcán - tette hozzá.

Rubalcaba úgy vélekedett a televízióban, hogy az ETA azért tette ezt a bejelentést, mert rákényszerült az ismételt rendőri csapások, különösen a szervezet új, portugáliai utánpótlásbázisának felszámolása és Franciaországból való kiszorulása miatt. 2008 és 2010 között a szervezet közel 240 tagját és hét egymás utáni vezetőjét - öt katonai és két politikai vezetőt - fogták el, túlnyomórészt Franciaországban, amely eddig az ETA hagyományos hátországát jelentette.

Amikor legutóbb, májusban Délnyugat-Franciaországban rendőrkézre került egy magas rangú vezető, Mikel Karrera, alias "Ata", dokumentumok tanúskodtak "az erősen sújtott katonai szárny átszervezéséről" - közölte a belügyminiszter. Mint mondta, a mostani "nem egyértelmű" bejelentéstől a politikai szárny, a Batasuna még nem válik törvényessé Spanyolországban.

A radikális függetlenségpárti Batasuna - új szövetségesével, az Eusko Alkartasunával együtt - előzőleg felszólította az ETA-t egy nemzetközileg ellenőrizhető tűzszünetre, annak reményében, hogy így majd törvényesen részt vehet a jövő évi baszk helyhatósági választásokon.

Rubalcaba szerint viszont a Batasuna "törvénytelen, mert az ETA része. Ahhoz, hogy ismét törvényessé váljon (...) egyértelműen szakítania kell az ETA-val, és ezt tanúsítania is kell, vagy pedig rá kell vennie az ETA-t, hogy álljon le a gyilkolással, szüntesse be az erőszakot". A miniszter mindamellett azt a meggyőződését hangoztatta, hogy az ETA folytatni fogja más illegális tevékenységeit, például fegyverfelhalmozással próbálkozik majd.

Rovatok