Index Vakbarát Hírportál

A futballválogatott is üzent a mélyben rekedt bányászoknak

2010. szeptember 8., szerda 16:21 | aznap frissítve

Az ukránok elleni vereség miatt is vakarózhattak a mentésre váró vájárok, pedig a focisták bátorító üzenetet küldtek.

A mélyben rekedt chilei bányászok élőben szurkolhattak hazájuk labdarúgó-válogatottjának, de a csapat csalódást okozott, mert 2-1-re kikapott Ukrajnától egy barátságos meccsen Kijevben, írja a Daily Mail Online.

Az ukránok a 36. és a 64. percben lőtték a gólokat, a - világbajnokságon a legjobb tizenhat közé jutó dél-amerikaiak - csak a 86. percben tudtak szépíteni.

Egy kis kivetítőt juttattak a mélybe, a jelet egy optikai szálon kapták, és egy körülbelül 125 centiméter széles képen nézhették a mérkőzést. A játékosok egyenmezt húztak, melyen a "fuerza mineros" (hajrá, bányászok!) felirat volt olvasható.

A vájárok között szakkommentátor is akadt Franklin Lobos személyében, aki korábban profi futballista volt.

Korábban kiderült, hogy a harminc fokos hőmérséklet és a 88 százalékos páratartalom miatt mindenki szenved valamilyen bőrbetegségben. A fertőzések veszélyessé válhatnak. A legnagyobb veszélybe az a bányász kerülhet, aki cukorbeteg, mert egy esetleges bőrfertőzés az esetében súlyos szövődményeket okozhat. Ő inzulint kap a felszínről.

A chilei San Joséban harminchárom bányász rekedt hétszáz méteres mélységben egy rézbányában egy bányaomlás után. A tragédia augusztus 5-én történt, a mélyben rekedtek kimentésére szeptember elsején kezdtek mentőalagutat fúrni. A munkálatok az optimista becslések szerint is legalább száz napig tarthatnak.

Rovatok