Index Vakbarát Hírportál

Soros 100 millió dollárt ad a Human Rights Watch-nak

2010. szeptember 8., szerda 07:05

A New York-i székhelyű emberjogi szervezetnek ugyanennyit kell más forrásból összegyűjtenie, hogy tényleg megkapja a pénzt.

A támogatást a Nyitott Társadalom Alapítványok folyósítják majd. Az adomány feltétele, hogy a szervezet további 100 milliót (23 milliárd forintot) más magánforrásokból is összegyűjtsön.

Ennek megfelelően a Human Rights Watch öt év alatt 48 millióról 80 millió dollárra növeli majd éves költségvetését. A szervezetet magánszemélyek és alapítványok támogatják.

Soros György, a filantróp befektető, a The New York Timesnak nyilatkozva kijelentette, hogy a Human Rigts Watchnak nyújtott támogatás csak az első az általa tervezett adományok sorában. „Ez részben a korommal magyarázható” – nyilatkozta Soros György, aki augusztusban töltötte be a 80-at.

„Eredetileg azt terveztem, hogy még életemben szétosztom az egész vagyonomat, de megváltoztattam ezt a tervet. Az alapítványomnak  folytatnia kell munkáját, de még életemben számos adományt szeretnék tenni.”

Soros tavaly, a recesszió közepette 50 milliós támogatást adott a New York-i szegénység ellen küzdő Robin Hood alapítványnak és segített a szervezetnek további adományok begyűjtésében is. A magyar származású milliárdos 200 dollár iskolaszer-vásárlási támogatást nyújtott minden olyan New York állambeli családnak, amely szociális támogatásra szorult.

Soros ezen – összesen 35 millió dolláros – támogatásának köszönhetően, az állam további 175 millió dollár szövetségi támogatására is sikerrel pályázhatott, amely feltételeinek egyébként nem felelt volna meg. Soros az idén – beleértve a Human Rights Watchnak ígért 100 milliót – 700 millió dollárt fordított különböző célú adományokra. Fedezeti alapja, a Quantum Endowment egyedül 2009-ben 3,3 milliárd dollárt nyereséget hozott.

Rovatok