Index Vakbarát Hírportál

Újabb összecsapások Los Angelesben

2010. szeptember 8., szerda 12:44

A második éjszaka folytatódtak az összecsapások tüntetők és rendőrök között Los Angelesben egy guatemalai bevándorló halála miatt. A nyugati parti amerikai nagyvárosban szerdára virradóan gumilövedékeket is bevetettek a rohamrendőrök, akik 22 tüntetőt őrizetbe vettek.

Az építőmunkásként dolgozó guatemalai Manuel Jaminest vasárnap lőtte le egy rendőr. A hatóságok szerint a 37 éves férfi egy járókelőt fenyegetett a késével. Charlie Beck rendőrfőnök szerint a helyszínre érkező járőr többször is felszólította angolul és spanyolul, hogy dobja el a kést, a férfi azonban ehelyett támadó mozdulatot tett, ezért a rendőr kénytelen volt a fegyverét használni.

A főleg spanyol ajkú tüntetők, akárcsak hétfőn éjszaka, megint kövekkel, üvegpalackokkal dobálták meg a rendőröket a hatóságok közlése szerint. Az összecsapások ismét a városközponthoz közeli MacArthur park körzetében zajlottak. A hatóságok közlése szerint nem sérült meg senki komolyabban.

Ezúttal több mint 300-an vonultak fel,majd blokád alá vették az egyik nagy forgalmú útkereszteződést, amit a rendőrség törvénytelennek nyilvánított és közbeavatkozott. A megmozdulások hétfőn délután kezdődtek, akkor még csak néhány spanyol ajkú Los Angelesi tüntetett, estére azonban eldurvult a helyzet.

A tüntetők szerint a lelőtt Jamines csupán részeg volt, de nem veszélyes. "Nem beszélt angolul, és csak csatangolt a városban."- mondta az egyik tüntető, Carlos Ortega. A helyi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a környéken egész kedden megerősített rendőrjárőrök cirkáltak.

Rovatok