Index Vakbarát Hírportál

Castro: A kubai modell nem működik

2010. szeptember 9., csütörtök 02:27 | aznap frissítve

Fidel Castro arról beszélt, hogy a kubai modell már nem működik, a kijelentés erősítheti a volt vezetőt 2006-ban váltó Raúl Castro elnök és a jelenlegi kormányzat gazdasági reformjait. Fidel Castro az 1962-es kubai rakétaválságban tett egyes kijelentéseit is felülértékelte.

Fidel Castro azt mondta a szigetországban járó egyik amerikai újságírónak, hogy Kuba kommunista gazdasági modellje nem működik, írja az AP. A volt kubai vezető csak nagyon ritkán beszél az ország ügyeiről, mióta 2006-ban öccse, Raúl Castro vette át Kuba vezetését.

Jeffrey Goldberg, a The Atlantic újságírója azt is írta blogján, hogy Fidel Castro 1962-es kubai rakétaválság idején tett egyes kijelentéseit is megkérdőjelezte. Az exelnök először adott interjút amerikai újságírónak lemondása óta.

Raúl Castro többször is beszélt már arról, hogy nincs minden rendben a szigetországban, azonban az 1959-es forradalom atyja eddig nem tett erre utaló kijelentést. 2006-os lemondása óta Fidel Castro szinte kizárólag külpolitikai kérdésekben foglalt állást, Kubával és belpolitikával csak ritkán foglalkozott, hogy ne tűnjön úgy, beleszól öccse elképzeléseibe.

Goldberg arra volt kíváncsi, hogy Fidel Castro szerint a kubai gazdasági berendezkedést még mindig megéri-e kiterjeszteni más országokra. "A kubai modell már nálunk sem működik" - válaszolta Castro az újságíró blogposztja szerint. A volt vezető ebéd közben, a Közel-Keletről szóló értekezés után beszélt erről, de nem fejtette ki, hogy pontosan mire gondol.

A kubai kormányzat eddig még nem kommentálta Goldberg beszámolóját, de a washingtoni Council on Foreign Relations Kuba-szakértője, Julia Sweig is jelen volt az ebédnél, és megerősítette az elhangzottakat. Szerinte a kijelentések összhangban vannak Raúl Castro reformtörekvéseivel.

Raúl Castro egy sor kisebb gazdasági reformot vezetett be, és figyelmeztette a kubaiakat, hogy a jövőben kevesebbet várhatnak az államtól. Szerinte át kellene nézni, hogy mennyire szólhat bele az állam a gazdaságba, a munkahelyeknek az egyötöde felesleges. Az apróbb változtatásokat között pedig főleg farmereknek és borbélyoknak lehet saját vállalkozásuk. Ugyanakkor azt is világossá tette, hogy nem akar letérni az eddigi útról és bevezetni a kapitalizmust Kubában.

Castro 2006-ban, súlyos egészségügyi problémák miatt adta át az elnöki széket öccsének. Az elmúlt négy évben az írásnak szentelte magát, az utóbbi másfél hónapban sokszorozta meg nyilvános szerepléseit.

Rovatok