Index Vakbarát Hírportál

Világszerte elítélik a koránégetést

2010. szeptember 9., csütörtök 13:11

Egy floridai keresztény szekta nyilvános koránégetésre készül szeptember 11-én. A tervet világszerte felháborodás fogadta.

Egyre szélesebb körű felháborodás övezi egy floridai kis keresztény csoport tervét, hogy Korán-példányokat égessenek el szeptember 11-én. Csütörtökön Bahrein után Indonézia, India és Pakisztán is hivatalosan tiltakozott.

David Petraeus, az Afganisztánban harcoló amerikai parancsnoka szerint a csoport által bejelentett szándék "jelentős gondot" okozhat a külföldön állomásozó katonáknak. Kedden a Fehér Ház is aggodalmát fejezte ki a Gainesvilleben tervezett akció miatt.

Barack Obama elnök csütörtökön maga is arra buzdította a szeptember 11-i koránégetésre készülő floridai lelkészt, hogy "hallgasson a jó angyalokra", és mondja le a tervezett akcióját. Ugyancsak elítélte és az afganisztáni csapatok szempontjából kockázati tényezőnek minősítette a nyilvános koránégetést kedden Anders Fogh Rasmussen, a NATO Washingtonban tárgyaló főtitkára.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő levélben szólította fel Barack Obama amerikai elnököt, hogy akadályozza meg a floridai baptista lelkész,Terry Jones tervének véghezvitelét.

A koránégetés elkerülésére kemény fellépést vár az amerikai hatóságoktól India is, ahol a világon a harmadik legnagyobb muzulmán közösség él. P. Csidambaram indiai belügyminiszter „szánalmas cselekedetnek”, nevezte a tervet, és arra kérte az elektronikus és a nyomtatott médiát, hogy tartózkodjon a koránégetésről készülő felvételek közzétételétől.

Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő ugyancsak elítélte a floridai lelkész tervét. Hivatala által kiadott közlemény arra figyelmeztet, hogy e "förtelmes" ötlet lángba boríthatja a muzulmán világot. Multán városában közben mintegy 200 jogász és a civil társadalom számos képviselője tartott felvonulást, a tiltakozók elégettek egy amerikai zászlót.

Egyik angol nyelvű plakátjukon az az üzenet állt, hogy amennyiben Floridában elégetik a Koránt, az az Egyesült Államok megsemmisítésének kezdetét fogja jelenteni.

„Miért nem küldhetjük sosem azt az erőteljes üzenetet a muzulmán radikálisoknak, hogy Amerika nem tűri el a fenyegetéseiket? Jézus hajdan arra tanított bennünket, hogy a diplomáciának és a haragnak is megvan az ideje” – hangoztatta nyilatkozatában Jones tiszteletes, amikor bejelentette, hogy gyülekezete ragaszkodik az akcióhoz.

Rovatok