Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz koránégetés, de tüntetnek

2010. szeptember 10., péntek 18:49

Hiába lépett vissza Terry Jones amerikai lelkész a koránégetés tervétől, pénteken a muzulmán vezetők továbbra is felháborodásuknak adtak hangot és sok helyen tüntettek. Hamid Karzai afgán államfő azt üzente: hiába állt el tervétől a lelkész, még gondolnia sem szabadott volna arra, hogy elégesse a Koránt.

Indonézia elnöke, aki a világ legnépesebb muzulmán államát vezeti, a ramadán végét ünneplő tv-adásban azt mondta, a Korán elégetése "veszélyezteti a világbékét és a nemzetközi biztonságot, és hatással lehet a régiók közti harmóniára is."

Az afgán államfő, Hamid Karzai szintén neheztelését fejezte ki: "Noha hallottuk, hogy a lelkész végül elállt a tervétől, azt üzenjük neki, még gondolnia sem szabadott volna arra, hogy elégesse a Koránt."

Ali Szisztani ajatollah, az iraki síiták vezetője még csütörtökön, mielőtt Jones visszalépett volna, a koránégetés "rettenetes következményeire" hívta fel a figyelmet, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy lépjen közbe. (Szisztani felhívását pénteken hozták nyilvánosságra.)

A palesztin radikális iszlám szervezet, a Hamász vezetője pedig "futóbolondnak" nevezte a tiszteletest, és azt üzente neki, hogy a Korán a muzulmánok alkotmánya, és legalább 40 ezer hívő tudja kívülről.

A szintén muzulmán Malajzia miniszterelnöke kijelentette, hogy ha Terry Jones mégis végrehajtaná tervét, az " világszerte felszítaná a muzulmánok érzéseit, és nagyon-nagyon súlyos következményekkel járna."

Ahogy az iszlám államok vezetői, az utca embere sem bocsájtott meg az amerikai lelkésznek. Pakisztánban és Afganisztánban továbbra is százak tüntettek Jones terve ellen, az afganisztáni Faizábádban pedig egy tiltakozás során többen ,köztük rendőrök is könnyebben megsérültek.

Rovatok