Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a román médiamágnást

2010. szeptember 10., péntek 17:55

Bűnpártolás gyanújával pénteken Bukarestben őrizetbe vették Sorin Ovidiu Vantu román médiamágnást, akinek nevét összefüggésbe hozták egy befektetési magánalap több évvel ezelőtti csődbe juttatásával, és akit Traian Basescu államfő egyik legfőbb "ellenségének" tart a romániai média. Vele együtt őrizetbe vették gépkocsivezetőjét, Alex Stoiant, akárcsak Octavian Turcan moldovai üzletembert.

Vantu az egyik legnagyobb médiabirodalomnak, a Realitatea Catavencu részvénytársaságnak a tulajdonosa. A vádhatóság szerint korábban segítette elszökni az országból a jogerősen 15 év börtönre ítélt Nicolae Popát, és évekig pénzt is küldött a jelenleg Indonéziában fogva tartott volt üzlettársnak.

Nicolae Popát tavaly december elején fogták el Indonéziában. Ő a Gelsor nevű cégcsoport igazgatója volt, amely egyebek között az Országos Befektetési Alapot (FNI) is kezelte. A magánalap 2000 tavaszán ment csődbe, körülbelül 300 ezer román megtakarításai vesztek oda.

A magánalap csődbe juttatásának fő felelőseként sokan a kiterjedt médiabirodalommal rendelkező Vantut tartják számon, aki ellen azonban az ügyészek korábban beszüntették a vizsgálatot. Most azonban ismét felelősségre vonja az igazságszolgáltatás. A gyanúsítottaknál házkutatást tartottak, számítógépeket, adathordozókat foglaltak le.

Vantu és a kommentátorok egy része Traian Basescu államfő bosszúját sejti a pénteki őrizetbe vétel hátterében. Vantu magántelevíziója, a Realitatea TV, akárcsak a sajtótröszt egésze évek óta kíméletlen médiakampányt folytat Basescu ellen.

Vantura a lakosság körében sokan haragszanak, főleg azok, akik pórul jártak az egykori "pilótajáték" miatt. Ezt az indulatot erősítette az is, hogy Basescu folyamatosan sulykolta a közvéleménybe: politikai ellenfelei mögött - és a közélet romlásának a hátterében - a "sajtómogulok" állnak.

Ennek hatására Vantu neve adu lehetett Basescu kezében a tavaly év végi államfőválasztáson is. A nyilvános televíziós vitában elegendő volt csak  "ráolvasni" ellenfelére, a szociáldemokrata Mircea Geoanára a kiszivárgott hírt, miszerint az utóbbi az előző napon éppen Vantu lakásán járt, Geoana sorsa megpecsételődött  - el is vesztette a választást.

Bukaresti elemzők úgy vélik, hogy Basescu befolyásolja az igazságszolgáltatást, és Vantu mostani őrizetbe vételével az államfő saját népszerűségi mutatójának csökkenését próbálja "ellensúlyozni".

Rovatok