Index Vakbarát Hírportál

Szolgálhatnak a melegek a hadseregben

2010. szeptember 10., péntek 08:50 | aznap frissítve

Egy amerikai szövetségi bíró szerint alkotmányellenes, hogy a homoszexualitásukat nyíltan vállalók nem szolgálhatnak a hadseregben, ezért utasította a kormányt, hogy lépjen az ügyben. A kabinet szerint a kongresszusnak kell döntenie az ügyben, a lépviselőház már májusban megszavazta a szabály eltörlését, hamarosan a szenátusnak is döntenie kell.

Alkotmányellenes az amerikai hadseregnek az a szabálya, amely szerint a homoszexualitásukat nyíltan vállalók nem teljesíthetnek katonai szolgálatot, állapította meg csütörtökön egy dél-kaliforniai szövetségi bíró.

Virginia Phillips szerint a szabály az alkotmány első módosításába ütközik, amely rendelkezik a homoszexuálisok és a leszbikusok jogairól is. Utasította a washingtoni kormányt, hogy lépjen az ügyben. Phillips szerint a szabály nem hogy nem emeli a hadsereg harckészültségét, de közvetlen és káros hatása van a fegyveres erőkre.

Az utóbbi években többször is megtámadták a szabályt az Egyesült Államokban, de a mostani per volt az ügyben a legjelentősebb. A keresetet a tizenkilencezer tagot számláló, volt és jelenlegi katonákból álló szervezet, a Log Cabin Republicans nyújtotta be. A szervezet szerint a szabály miatt 1994 óta több mint 13 ezer 500 embert bocsátottak el a hadseregtől.

Barack Obama elnök többször is megígérte, hogy megpróbálja elérni a szabály eltörlését. A kormány jogászai szerint a szövetségi bíró nem adhat ki ilyen egész országra kiterjedő utasítást, és az ügyben a washingtoni kongresszusnak kellene döntenie. A képviselőház májusban már megszavazta a szabály eltörlését, a szenátusnak pedig mostanában kellene szavaznia róla.

Rovatok