Index Vakbarát Hírportál

Castro mégis jónak tartja a kommunizmust

2010. szeptember 13., hétfő 12:55

Fidel Castro volt kubai vezető azt állítja: súlyosan félreértették azt a megjegyzését, hogy a kommunista Kuba már nem működik. Igazából pont azt mondta, hogy a kapitalizmus nem működik.

Castro szerint szavait erősen félrteértelmezte az amerikai Jeffrey Goldberg újságíró, aki egy elemzőre hivatkozva azt írta, hogy a volt kubai elnök kisebb állami befolyást is elegendőnek tartana ma már. Goldberg azt írta blogjában, hogy megkérdezte Castrót, szerinte máshol is működne-e a kubai modell, mire a volt elnök azt válaszolta, hogy "a kubai modell már nálunk se működik".

Castro elismerte, hogy ezt mondta, de szerinte pont a fordítottját jelentik a szavai. Goldberg interpretációjában Castro szavai az jelentették, hogy a volt elnök ma már nem tartja működőképesnek a kommunizmust, mások szerint csak támogatásáról akarta biztosítani az országot irányító öccsét, hogy az általa bevezetett gazdasági reformok szükségesek.

"Mindig is azt gondoltam, hogy a kapitalzmus sem az Egyesült Államokban, sem máshol nem működik, csak bajt hoz ránk" - magyarázta Castro.

Raúl Castro egy sor kisebb gazdasági reformot vezetett be, és figyelmeztette a kubaiakat, hogy a jövőben kevesebbet várhatnak az államtól. Szerinte át kellene nézni, hogy mennyire szólhat bele az állam a gazdaságba, a munkahelyeknek az egyötöde felesleges. Az apróbb változtatásokat között pedig főleg farmereknek és borbélyoknak lehet saját vállalkozásuk. Ugyanakkor azt is világossá tette, hogy nem akar letérni az eddigi útról és bevezetni a kapitalizmust Kubában.

Rovatok