Index Vakbarát Hírportál

Elszabadult a pokol Kasmírban

2010. szeptember 13., hétfő 19:53

Súlyos zavargások törtek ki hétfőn Kasmír indiai fennhatóság alatti területén, a rendfenntartó erők legkevesebb tizenhárom embert megöltek, és meghalt egy rendőr is. A rendőrök tíznél is több helyszínen lőttek a tömegbe, az áldozatok mellett negyvenöten megsebesültek.

A zavargások azért kezdődtek, mert az iráni kormány ellenőrzése alatt álló Press TV  olyan felvételeket adott le, amelyek szerint szombaton a washingtoni Fehér Ház előtt egy kisebb keresztény csoport tagjai a Korán egyik példányából lapokat téptek ki.

A rendőrség szerint az indiai szövetségi  kormány elleni kasmíri tüntetések három hónappal ezelőtti kirobbanása óta ez a hétfő volt a legvéresebb nap Kasmírban. A kijárási tilalom ellenére az utcára vonult emberek köveket dobáltak, kormányépületeket gyújtottak fel, és ismét szakadár törekvéseket hangoztatva a szövetségi kormányzat távozását követelték. Egy településen felgyújtottak egy keresztény vallási iskolát is.

A szakadárok vezére, Szájed Ali Dzseláni nyugalomra intette követőit. Mint mondta: "elítéljük mindazokat, akik vallási iskolát borítanak lángba." Kérte a muzulmánokat, hogy védelmezzék meg kisebbségük tagjait és vallási helyeiket.

Dzsammu és Kasmír India egyetlen állama, ahol a lakosok többsége muzulmán. Kasmír másik fele Pakisztán fennhatósága alá tartozik. Kasmír indiai részén húsz éve működnek szeparatista mozgalmak, amelyek fegyveres harcot is folytatnak. Támadásaik már 47 ezer halálos áldozatot követeltek.

Három hónapja újabb tüntetéshullám indult a területen, miután a rendőrök egy szakadár tüntetésen megöltek egy 17 éves fiút. Csak az elmúlt két hónapban 70 ember vesztette életét a zavargásokban, többségükkel a rendfenntartó erők tagjai végeztek.

Rovatok