Index Vakbarát Hírportál

Párizst meglepte az EU-bírálat romaügyben

2010. szeptember 14., kedd 15:01

Franciaország meglepődött a romákkal szembeni fellépését bíráló Viviane Reding igazságügyi EU-biztosi kijelentése miatt, de elutasítja a vitát, mondta a francia külügyi szóvivő. Bernard Valero szerint most a roma lakosság érdekében kell együtt dolgozni a román hatóságokkal és az Európai Bizottsággal is.

Az EU-biztos korábban Brüsszelben szégyenteljesnek minősítette a francia hatóságok fellépését és kötelességszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba Párizzsal szemben a szabad mozgásról szóló uniós irányelv kétszeres megsértése miatt. Szerinte egyfelől az irányelv diszkriminatív alkalmazása miatt, másfelől azértt, mert a francia hatóságok nem biztosították az irányelvben előírt eljárási garanciális jogokat az érintetteknek.

Reding úgy vélte, az Európa Bizottságnak nincs más választása, miután kiderült, hogy a párizsi kormány képviselőinek állításaival ellentétben olyan utasítás alapján toloncoltak ki cigányokat az országból, amelyben figyelembe vették az etnikai csoporthoz tartozást. Az uniós végrehajtó testület két héten belül dönt, megindítja-e a kötelességszegési eljárást, mondta.

A hétvégén kiderült, hogy a francia belügyminiszter kabinetfőnöke körlevélben szólította fel a prefektusokat az illegális táborok, és elsősorban a cigánytáborok felszámolására. A körlevelet ugyan azóta visszavonták, és a helyette kiadott utasítás már nem tartalmazza a diszkriminatív utalást, de Reding kézzel fogható változásokat akar látni.

Rovatok