Index Vakbarát Hírportál

Hamarabb szabadulhatnak a föld gyomrából a chilei bányászok

2010. szeptember 16., csütörtök 10:06

Jól haladnak a mentési munkákkal annál a chilei ércbányánál, ahol több mint egy hónappal ezelőtt hétszáz méteres mélységben rekedt 33 bányász.

Rene Aguilar, a San José-i réz- és aranybánya mentést vezető mérnöke szerint a korábban becsültnél jóval hamarabb sikerülhet kiszabadítani az augusztus 5-i bányaomlás miatt hétszáz méteres mélységben rekedt bányászokat, derül ki a BBC csütörtöki híréből.

Korábban a bányaszakértők úgy becsülték, hogy a mentőalagút kifúrása karácsonyig is eltarthat, most viszonyt a bizakodó számítások szerint november elejére elkészülhetnek az életmentő munkával.

Aguilar tájékoztatása szerint a fúrógép már elérte a 350 méteres mélységet, azaz félúton jár a 41 nappal ezelőtt fogságba esett bányászok felé. A bányászok hozzátartozói egyszerűen "Csodatételek Masinája" néven emlegetik a T-130-ast.

A Schramm T-130 alagútfúró egyébként szerdán látott újra munkához, miután előzőleg egy beszorult fémdarab miatt le kellett állítani. A mélyben lévő bányászokra meglehetősen rossz hatással volt az üzemzavar, mivel alapvetően a gép hozzájuk leszűrődő hangja tartja bennük a lelket.

Rene Aguilar elmondta, hogy a fúró már a hétvégén elérheti a bányászok szintjét, de a munka java része még ekkor hátra lesz. A járat ugyanis csak 13 cm széles lesz ekkor, ezt még ki kell szélesíteni akkorára, hogy fel lehessen hozni épségben a bányászokat.

A bányászok felé útban van egy második fúró is, a Strata 950-es gép jelenleg 300 méteres mélységben jár. Az alagút kiszélesítéséhez szükséges harmadik fúrót már szerelik, a tervek szerint szeptember 20-án látnak vele munkához.

Rovatok