Index Vakbarát Hírportál

A pápa életére akartak törni

2010. szeptember 17., péntek 14:06 | aznap frissítve

A Scotland Yard előzetes információk alapján öt külföldit vett őrizetbe, az egyházfő elleni merénylet előkészítésével összefüggésben.

Terrorcselekmény előkészítésének gyanújával vett őrizetbe pénteken Londonban öt személyt a Scotland Yard. A londoni rendőrség közölte: az incidens kapcsán "felülvizsgálták" a Nagy-Britanniában tartózkodó XVI. Benedek pápa személyi védelmének szervezését.

A péntek délutáni tájékoztató szerint a rajtaütést a Scotland Yard fegyveres terrorelhárító kommandójának tagjai hajtották végre. A rendőrség által őrizetbe vett személyek életkora 26, 27, 36, 40, illetve 50 év; őket London belvárosában, "kereskedelmi jellegű helyiségekben" fogták el, egyikük sem brit állampolgár.

Valamennyien egy a westminsteri (London belvárosa) tanáccsal szerződött takarító cégnél, a Veolia Environment Services-nél dolgoztak. A kommandósok a cég Chiltern Street-i lerakatánál vették őket őrizetbe, amikor épp a műszakba állásra készülődtek.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint a gyanúsítottak kihallgatása, valamint az általuk használt lakások átkutatása Kelet- és Észak-Londonban péntek délután még tartott, veszélyes eszközöket egyelőre nem találtak.

A rendőrség közölte, hogy a pápalátogatás menetrendjét nem módosították, és az országosan érvényes – jelenleg a második legmagasabb szintű – terrorkészültséget sem emelték.

A BBC híre szerint a pápalátogatás biztosítását a legjobb angol és skót rendőrtisztek hónapokon át tervezték. A terv kiterjedt a fenyegetések kezelésére, a kiemelt személyek közlekedésének biztosítására és a tömegek irányításának eshetőségére is a nagyobb események idején.

A biztonsági intézkedések teljes költsége várhatóan meghaladja az egymillió fontot. A BBC tudósítója szerint az egyházfő védelmének szintje "különlegesen magas, nincsenek rajta rések".

A pápa magyar idő szerint péntek délután ötkor a Lambeth palotában történelmi jelentőségű találkozón vesz részt a Canterbury érsekkel, az anglikán egyház vezető papjával. majd 19.10-kor esti imádságra megy a Westminster katedrálisba.

Rovatok