Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós botrány a cseh védelmi minisztériumban

2010. szeptember 17., péntek 21:34

Az aknavetők beszerzéséből pártközeli lobbisták részesedtek volna, a tét több milliárd forintnyi korona. A hazánkat is érintő Gripen-ügy mellett további gyanús beszerzéseket is vizsgálnak. Az ellenzéki szociáldemokraták a védelmi miniszter távozását követelik.

Hatalmas korrupciós botrány robbant ki az elmúlt hetekben Csehországban: a védelmi minisztérium többmilliárd forintnyi korona értékű aknavető beszerzésével bízott volna meg egy finn céget, mindenfajta közbeszerzés és versenyeztetés nélkül. A közbeszerzés lehetőségét úgy zárták volna ki, hogy Szlovákiával közösen szerezték volna be a hadászati felszereléseket, és így a közös beszerzés miatt az Európai Unió rendelkezései értelmében nem lett volna szükség nyilvános versenyre.

A Mlada fronta Dnes cseh napilap értesülései szerint a cseh védelmi miniszter helyettese, Jaroslav Kopriva és Josef Jindra lobbista százalékos részesedést szerzett volna az ügyletből, melyhez a finn cég, a Patria közreműködésével juthattak volna hozzá. Koprivát azonnal hatállyal menesztették posztjáról, de a korrupciós ügy tovább gyűrűzik, mivel a Pandur páncélozott csapatszállítók beszerzésénél tapasztalható visszásságok során Mirek Topolánek korábbi kormányfő és a volt NATO-főtitkár, George Robertson neve is felbukkant. A cseh védelmi minisztérium körül izzik a levegő.

Az aknavetők beszerzésével kapcsolatban a CTK cseh hírügynökség jelentése szerint már a szlovák rendőrség is vizsgálatot indított, hogy fény derüljön szlovák cégek és politikusok esetleges érintettségére. A Hospodarské noviny cseh napilap tudósítása szerint a cseh védelmi minisztérium Miroslav Vyboh szlovák hadászati beszerzőt használta volna fel a közvetítésre Csehország és Szlovákia között az aknavetők megvásárlása kapcsán.

Vybohról tudni lehet, hogy szoros kapcsolatokat ápolt Robert Fico korábbi szociáldemokrata szlovák kormányfővel, de az előző szlovák kormányoknál sem talált soha zárt ajtókra. A Sme szlovák napilap szerint a szlovák hadászati beszerző orosz fegyverkereskedőkkel is jó viszonyt ápol. Vyboh tagadja a vádakat, elmondása szerint semmilyen köze nem volt a cikkben szereplő személyekhez, senkivel sem találkozott a felsorolt emberek közül.

Alexandr Vondra cseh védelmi minisztert ennek az ügynek a közvetlen hullámai egyelőre még nem érték el, a polgári demokrata (ODS) politikus ügyesen hárította a felelősséget Koprivára. Az ellenzéki szociáldemokraták (CSSD) szerint ugyanakkor Vondra tekintélyét egy másik ügy is megtépázta.

2008-ban Csehország több mint 100 darab Pandur páncélozott csapatszállító megvásárlása mellett döntött. Az osztrák gyártmányú járműveket 14,4 milliárd (kb. 158 milliárd forint) koronáért vásárolta volna meg a védelmi minisztérium. Sajtójelentések szerint ennek a pénznek akár 2-3 százaléka is a két nagypárt kasszájába folyt be.

A Pandurok megvásárlásáról először pár évvel ezelőtt az akkor még szociáldemokrata irányítású kabinet döntött, de ezt a tendert a Topolánek vezette kormány később lefújta, majd mégis újra elfogadta. Topolánek egy interjúben nemrég azt mondta, hogy Alexandr Vondra, aki az akkori kormányában az egyik miniszterelnök-helyettesi posztot töltötte be, egy olyan SMS-t mutatott neki az egyik kormányülésen, melyet George Robertson korábbi NATO-főtitkár küldött neki.

Az ekkor már az üzleti világban dolgozó Robertson arra buzdította Vondrát, hogy vegyék meg a Pandurokat. Topolánek szerint a védelmi minisztérium ekkor már több éve úgy működött "mint egy állam az államban".

Vondra tagadja az állításokat, elmondása szerint ő nem lobbizott semmilyen cégért sem. Robertson is teljesen másképp emlékszik a történtekre, mint Topolánek. A NATO volt első embere azt állítja, hogy ő éppen figyelmeztette Vondrát a Pandurok beszerzésének veszélyeire.

Vondra esetében ugyanakkor egyre több jel mutat arra, hogy nem teljesen ártatlan. Miroslav Kalousek, a koalíciós kormányban helyet foglaló konzervatív TOP09 párt pénzügyminisztere – Topolánek és Robertson mellett – is úgy emlékszik, hogy Vondra az amerikai General Dynamics vállalat, a Pandurok gyártója érdekében lobbizott a kormányban.

A védelmi miniszter eközben igyekszik a lehető legtisztábbra mosni magát. Nemrég Brnoban megállapodást írt alá a cseh védelmi ipar vállalatait tömörítő fő szervezettel, hogy átláthatóbbá tegyék a minisztérium beszerzéseit, és hogy adott esetben cseh vállalatok is részesedhessenek bizonyos beszerzésekből.

Az ellenzék ugyanakkor nem elégszik meg ennyivel, szerintük Vondrának mindenképpen távoznia kell. Petr Hulinsky, a CSSD fő védelmi politikusa szerint hiába hirdetett meg a jobbközép kormány egy antikorrupciós csomagot, ennek semmilyen eredménye sem lesz, mivel "a katoni korrupciós polip egyik karja magán a kormányon belül működik".

A kormány azonban úgy tűnik, egyelőre nem tesz sokat a helyzet felgöngyölítése érdekében: a CSSD felhívását, mely szerint állítsanak fel vizsgálóbizottságot az idézett ügyek kivizsgálására, azonnal lesöpörték az asztalról. Petr Gazdik, a TOP09 párt frakcióvezetője szerint a szociáldemokraták ezzel a felhívásukkal egyértelműen az októberi helyhatósági választásokra adják meg az "alaphangot", és kampányeseménnyé változtatnák ezt a komoly ügyet.

Bohuslav Sobotka, a CSSD ügyvezető elnöke ugyanakkor továbbra is vizsgálná a korrupciós ügyeket. A politikus elmondta, hogy ők bármikor készek megbeszéléseket folytatni a történtekről, és továbbra is a védelmi bizottság rendkívüli ülésének összehívását támogatják.

Az aknavetők és a Pandur páncélozott csapatszállítók ügye meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozza az új cseh kormánypártokat, melyeknek egyik legnagyobb kampányígérete a korrupció letörése volt. Az alig pár hónapja tevékenykedő Petr Necas miniszterelnöknek át kell gondolnia, hogy a sorozatosan Vondra érintettségére mutató jelek következtében továbbra is megtartja-e az ODS egyik legfajsúlyosabb politikusát kormányában, szembe menve koalíciós partnereivel és a közvélemény nyomásával.

Rovatok