Index Vakbarát Hírportál

Megöltek egy pakisztáni poliitkust Londonban

2010. szeptember 17., péntek 15:04

Megállt az élet pénteken Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban, miután előző este késsel megölték a helyi vezető párt egyik képviselőjét Londonban.

Az 50 éves Imár Fárúkot londoni háza előtt, több késszúrással ölték meg csütörtök este. Egyelőre nem tudni, hogy a gyilkosság politikai indíttatású volt-e.

Fárúk az egyik legfőbb pakisztáni párt, a Muttahida Kaumi Mozgalom (MQM) tagja és egykori főtitkára volt, de 1992 óta a párt más vezetőivel együtt önkéntes száműzetésben élt a brit fővárosban, mivel a pakisztáni hatóságok terrorizmussal vádolták. Az MQM az Indiából bevándorolt, urdu nyelven beszélő népcsoportot képviselő, erősen tálibellenes párt, a karacsi koalíció vezetője, és a szövetségi kormánynak is fontos tagja.

A városban bezártak a benzinkutak, piacok és iskolák, és leállt a tömegközlekedés is, ahogy a Fárúk meggyilkolásáról szóló hírek terjedni kezdtek. Körülbelül egy tucat ember reggel betört az MQM székházának közelében található háztartási boltba és felgyújtotta az üzletet. A város egy más pontján fiatalok csoportja elállta a főutat, és fáklyákkal dobált meg két buszt.

A helyi sajtó arról is hírt adott, hogy több autót felgyújtottak, és lövések is eldördültek. Karacsiban már hosszú előtörténete van annak, hogy magas rangú tisztségviselők meggyilkolását bosszúból elkövetett gyilkosságok, gyújtogatások és más erőszakcselekmények követik.

A párt egyik vezetője egy televíziós interjúban elmondta: azért ölhették meg Fárúkot, mert az elmúlt hetekben a párt szintén londoni száműzetésben élő elnöke, Altaf Huszein vitatható nyilatkozatokat tett. Huszein azt javasolta a palesztin hadseregnek, hogy lázadjon fel a civil kormány ellen, amivel kihívta az MQM koalíciós partnereinek haragját. A pártot egyébként sokan vádolják azzal, hogy illegális tevékenységekben vesz részt, és kapcsolatai vannak bűnszövetkezetekkel.

Rovatok