Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia népszavazáson dönt a kisebb parlamentről

2010. szeptember 17., péntek 18:54

Szlovákia szombaton népszavazáson dönt a többi között a parlamenti képviselők számának csökkentéséről, mentelmi joguk szűkítéséről, a tv és a rádió előfizetési díjának eltörléséről.

A referendum hat kérdésre vár választ a szlovákoktól: csökkenjen-e 150-ről 100 főre a parlament, korlátozzák-e a képviselők mentelmi jogát, megszűnjön-e a közszolgálati televízió és rádió előfizetési díja, a közintézmények csak bizonyos árhatárom belül szerezhessenek be gépjárműveket, legyen-e az európai és a nemzeti választásokon internetes szavazás, eltöröljék-e a közszolgák jogát arra, hogy válaszoljanak a médiában a velük foglalkozó írásokra.

A népszavazás akkor érvényes, ha azon a választásra jogosultak abszolút többsége vesz részt. Szakértők mindössze 20 százalékos részvételi arányra számítanak.

Az ellenzéki pártok azt javasolták tagjaiknak, hogy ne menjenek el szavazni.

A referendum mellett még a júniusi választások előtt a mostani koalícióban részt vevő Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű párt tört lándzsát.

A választóhelyiségek reggel hétkor nyitnak és este 10-kor zárnak, az első, nem hivatalos eredményt éjfél körül várják, a hivatalos eredményt vasárnap dél körül teszik közzé.

Rovatok