Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott az ügyészség 40 orosz civil szervezetre

2010. szeptember 21., kedd 20:12

Rendkívüli ellenőrzéseket tartott az ügyészség az elmúlt napokban 40 vezető orosz civil szervezetnél. Minderről a szóban forgó szervezetek számoltak be kedden nyilvánosságra hozott közleményükben.

Jan Racsinszkij, a Memorial jogvédő szervezet egyik vezetője az Interfax hírügynökségnek kijelentette: nézete szerint az akció célja a megfélemlítés volt.

Kifejtette, hogy mindazokat a dokumentumokat, amelyeket az ügyészség munkatársai megtekintettek a túlnyomórészt jogvédő szervezeteknél, meg lehetett volna nézni az igazságügyi minisztériumban, vagy az adóhivatalnál.

A közlemény rámutatott, hogy a rendszerváltás óta eltelt húsz évben nem volt ehhez fogható akció a demokratikus Oroszországban a civil szervezetek ellen, az ilyen "az állam és a civil társadalom kapcsolatában teljesen megengedhetetlen", és az aláírók követelték a soron kívüli ellenőrzések megszüntetését.

Az akció Moszkvában és több más városban szeptember 13. és 16. között zajlott le, egyebek között a Moszkvai Helsinki Csoportnál, a Memorial moszkvai szervezeténél, a választói jogokat védő Golosz (Hang) szervezetnél és a Korrupcióellenes kutatások központjában.

A Human Rights Watch elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet moszkvai irodájának vezetője, Tatyjana Loksina aggodalmának adott hangot a történtek miatt. Azt mondta, a civil szervezetekre vonatkozó törvény 2006-ban történt elfogadása óta nem volt ilyesmire példa. Loksina szerint azokat a szervezeteket ellenőrizték, amelyek külföldről kapnak anyagi támogatást.

Emlékeztetett rá, hogy orosz vezetők többször is szóvá tették, hogy a külföldi támogatással működő civil szervezetek Oroszország érdekei ellen dolgoznak, és Oroszországtól idegen értékeket terjesztenek.

Ugyanakkor a legtöbb jogvédő és egyéb civil szervezet kénytelen külföldi támogatást elfogadni, mivel az orosz szponzorok félnek független civil szervezeteket támogatni. "Mihail Hodorkovszkij Nyitott Oroszország alapítványa ilyen szervezeteket támogatott, és attól tartok, Hodorkovszkij sorsa eléggé elijesztő példa a lehetséges támogatók számára" - mondta Loksina.  

Rovatok