no

Index Vakbarát Hírportál

Obama a korábbi lelkesedést várja a demokratáktól

2010. szeptember 21., kedd 07:00

Barack Obama amerikai elnök felszólította Demokrata Pártjának híveit, tanúsítsanak ugyanolyan lelkesedést a közelgő részleges törvényhozási választásokon, mint amilyennel őt két évvel ezelőtt államfővé választották.

Barack Obama hétfőn részt vett Joe Sestak szenátorjelölt javára rendezett adománygyűjtő rendezvényen Philadelphiában, másfél hónappal a november 2-án esedékes kongresszusi választások előtt.

A demokrata párti elnök hangsúlyozta: pártjának hívei nem várhatnak arra, hogy ő elmegy városaikba és támogatókat gyűjt jelöltjeik számára. Emlékeztette hallgatóságát arra, hogy őt magát 2008-ban a választók lelkesedése segítette az elnökválasztási győzelemhez. Obama felszólította a demokrata pártiakat, hogy a novemberi részleges törvényhozási választásokon ugyanolyan lelkesedéssel támogassák a párt szenátor- és képviselőjelöltjeit, mint annak idején őt magát.

A Demokrata Pártnak abszolút többsége van a szövetségi törvényhozás alsóházában, a rivális Republikánus Párt viszont már úgynevezett blokkoló kisebbséggel rendelkezik a felsőházban. Közvélemény-kutatások szerint egyes demokrata párti jelöltek szorult helyzetből várják a választási kampány finisét, mert a lakosság elégedetlen a tartósan magas munkanélküliség miatt.

Rovatok