Index Vakbarát Hírportál

Lassan elfogy Obama csapata

2010. szeptember 22., szerda 07:02

Bejelentette közelgő távozását Barack Obama amerikai elnök gazdasági főtanácsadója, Lawrence Summers.

A Fehér Ház helyi idő szerint kedden kiadott közleményében tudatta, hogy az eddig az elnök Nemzeti Gazdasági Tanácsát vezető Summers az év végéig visszatér a Harvard Egyetemre professzori állásába.

Távozásával néhány hónapon belül Obama gazdasági tanácsadó csapatának immár a harmadik magas rangú tagja mond le. Júniusban Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési hivatalának elnöke, szeptember elején pedig Christina Romer, az elnök melletti gazdasági tanácsadói tanács vezetője távozott hivatalából.

Egyik fő támasza volt

Obamához közel álló források szerint az amerikai elnök jelentős mértékben támaszkodott Summers tanácsaira a 2008-2009-es pénzügyi válság legsúlyosabb időszakaiban.

Az elmúlt időben Obama pártjának, a Demokrata Pártnak egyes politikusai viszont bírálták amiatt, mert úgy vélték, nézetei túl közel állnak az amerikai pénzvilág központjának, a Wall Streetnek a véleményéhez, és a gazdasági csapattal kapcsolatos fehér házi vitákról is szivárogtak ki hírek a sajtóba.

Miközben az Egyesült Államokban csaknem kétszámjegyű a munkanélküliség, a közvéleményt egyre inkább aggasztja, hogy döcögve halad a gazdaság talpra állása. A Demokrata Párt attól tart, emiatt súlyos veszteségeket szenvedhet a novemberi részleges kongresszusi választásokon.

Rovatok