Index Vakbarát Hírportál

Franciaország nem tervez katonai mentőakciót

2010. szeptember 24., péntek 12:30

Egyelőre nem tervez katonai beavatkozást Nigerben a francia kormány. Az afrikai országban a múlt héten rabolt el öt francia állampolgárt az al-Kaida észak-afrikai szárnya.

A párizsi elemzők szerint a túszok nincsenek életveszélyben. Ennek ellenére a hadsereg vezérkara nem tett le véglel a katonai megoldás lehetőségéről, de jelenleg az emberrablók jelentkezésére várnak, készek felvenni velük a kapcsolatot.

A túszokat különféle források szerint valószínűleg Mali északkeleti, sivatagos hegyvidékén rejtegetik. A térségben mintegy száz francia terrorelhárító foglalkozik az ügy megoldásával. Az al-Kaida azonban óva intette Franciaországot bármilyen katonai akció megindításától, s csak annyit közölt, hogy majd később eljuttatja "legitim kéréseit" Párizsnak.

A vezérkari főnök, Edouard Guillaud tábornok szót ejtett arról a két francia újságíróról is, akik december 29. óta vannak túszejtők fogságában Afganisztánban. A francia hatóságok tudomása szerint Hervé Ghesquiere és Stephane Taponier egészségesek. Telefonon beszéltek velük, és más bizonyítékok is alátámasztják, hogy megfelelő körülmények között tartják őket. A francia hatóságok szerint az év végéig visszanyerhetik szabadságukat.


Rovatok