Index Vakbarát Hírportál

Obama: Ahmadinezsád gyűlöletes

2010. szeptember 24., péntek 19:43 | aznap frissítve

Csúcson a szóbeli feszültség Irán és az Egyesült Államok között. Miután Ahmadinezsád elnök az ENSZ-ben azzal vádolta Amerikát, hogy az Egyesült Államok kormánya rendezte meg az Ikertornyok elleni merényletet, Obama elnök keményen visszavágott, iráni kollégája pedig csak erre várt, hogy "tényfeltáró bizottság" felállítását javasolja.

Obamát személyesen is mélyen bántották a gyűlölködő megjegyzések, mivel azok Manhattanban, a tragédia helyszínén hangoztak el - kommentál a BBC szakértője. Az Iránba és Afganisztánba sugárzó BBC Persian tévének nyilatkozó amerikai elnök "gyűlöletesnek" és "sértőnek" nevezte a beszédet, ami miatt több mint 30 ország - köztük Magyarország - küldöttsége is kivonult az ülésteremből.

Az iráni elnök azt a teóriát pedzegette az ENSZ közgyűlése előtt, hogy az öngyilkos merényletsorozatot amerikai kormánykörök rendelték meg, hogy ezzel segítsék Izraelt.

Ahmadinezsád egy New York-i sajtótájékoztatón ezután azt javasolta, hogy alakuljon ENSZ-ben tényfeltáró bizottság a terrortámadások kivizsgálására. Irakra és Afganisztánra utalva kijelentette, hogy "a történtek következtében két országba történt behatolás, és emberek százezrei haltak meg". Szerinte az Egyesült Államok túlreagálta a terrortámadásokat. Az amerikaiak "nem foglalhatják el az egész Közel-Keletet... bombázhatnak le lakodalmi meneteket... nem bombázhatnak porig egy egész falut, csak mert ott rejtőzködik egy terrorista" - mondta.

Ahmadinezsád ugyanakkor ajánlatot tett a Nyugatnak a tárgyalások folytatására  gyanúsnak tartott atomprogramjáról, és közölte, hogy az Európai Uniótól várja az időpont kitűzését. Irán képviselője valószínűleg októberben találkozik a "hatok" egyik tagjával - mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjára és Németországra utalva. "Ha Catherine Ashton, (az EU külpolitikai képviselője) találkozik Irán képviselőjével, kitűzheti az időpontot" - mondta.

Nyugati diplomaták ezzel egy időben azt mondták: ha tárgyalásokra kerül sor, nem csupán az üzemanyag-cseréről, hanem az iráni atomprogram egészéről kell tárgyalni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ugyancsak pénteken Iránra utalva óvott a felforrósodott indulatoktól. "Tudatában kell lennünk, hogy egy olyan világban élünk, ahol a legkisebb csoport is nagy károkat okozhat... E károk sokszorosukra nőhetnek, ha a politika nyelvezete elszabadul" - mondta.

Rovatok