Index Vakbarát Hírportál

Tartós tűzszünetet kérnek a baszk pártok

2010. szeptember 26., vasárnap 00:14

Baszkföld függetlenségét támogató politikai pártok és csoportok felszólították szombaton az ETA baszk fegyveres szakadár szervezetet, hogy hirdessen tartós, egyoldalú és a nemzetközi közösség által ellenőrizhető tűzszünetet.

A fegyveres harc végleges feladására szólító nyilatkozatot 34 baszk függetlenségpárti szervezet írta alá. A Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű szakadár csoport utoljára három héttel ezelőtt - 1981 óta tizenegyedszer - jelentett be tűzszünetet.

Az ETA eddig mindig maga mondta fel, vagy merényletekkel vetett véget a tűzszüneteknek, ezért Madridban fenntartásokkal fogadják a szervezet efféle bejelentéseit. Az ETA legutóbbi, tűzszünetről szóló nyilatkozata után José Luis Zapatero spanyol kormányfő közölte, hogy a szakadár csoport részéről csak a fegyverletétel fogadható el, mert nyilatkozatai "már nem érnek semmit".

Az ETA negyven éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért Spanyolország északi és Franciaország déli részén. Erőszakkampányában eddig közel 830 ember halt meg, de a szervezet tavaly augusztus óta nem követett el újabb merényleteket.

Az elmúlt két évben mintegy 290 ETA-tagot fogták el Spanyolországban és Franciaországban. Heten közülük a szervezet vezetőgárdájához tartoztak. Megfigyelők szerint a letartóztatások miatt jelentősen meggyengült a szakadár csoport.

Rovatok