Index Vakbarát Hírportál

Alekszandr Lukasenkót nem lehet legyőzni

2010. szeptember 27., hétfő 17:25

Tizenhét államfőjelöltet regisztrált hétfői döntésével a fehérorosz központi választási bizottság, ám arra, hogy tizenhatból bármelyikük legyőzze a tizenhetediket, azaz az ország 1994 óta regnáló első emberét, nem sok esély van. Fehéroroszországban december 19-én választanak, az ajánlószelvényeket szeptember 30. és október 29. között kell összegyűjteniük a jelölteknek.

A fehérorosz lapok szerint arra, hogy ezt az akadályt sikeresen vegyék, Alekszandr Lukasenkón kívül legfeljebb három-négy kihívónak van sansza. Kizárt, hogy megugorja a 100 ezer cédulás szintet az a tucatnyi próbálkozó, akik zömének nevét ez idő szerint egyáltalán nem ismerik.

A Naviny.by elemzői liberális döntésként értékelik, hogy a választási bizottság két kivétellel mindenkit átengedett – Natalja Sztarikova takarítónőt és Ilja Dobrotvorov munkanélkülit elmeszelték –, ugyanakkor megállapítják, hogy ebben a körben korábban sem hoztak sok elutasító döntést. Megjegyzik azt is, a testület javaslatot tett televíziós elnökjelölti viták lefolytatására, de meglepetésnek tekintenék, ha ezekben maga Lukasenko is hajlandó lenne részt venni. Azt valószínűsítik, hogy minden próbálkozás ellenére az elnök az idén is könnyed győzelmet arat.

Az említésre érdemes kihívók között tartják számon Szergej Gajdukevicset, a liberális párt elnökét, Jurij Glusakovot a zöldektől, Alesz Mihalevicset, a Modernizációért Szövetség szervezőbizottságának elnökét. Egy munkanélküli kiesett, de egy másik bent maradt: Szergej Ivanov hozzáláthat a szelvénygyűjtögetéshez.

Rovatok