Index Vakbarát Hírportál

Kezdetét vette a tálibok elleni kandahári offenzíva

2010. szeptember 27., hétfő 17:31

Hosszú előkészületek után az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) csapatai megkezdték a tálibok elleni, eredetileg júniusra tervezett és azóta már többször elhalasztott offenzívát a szélsőséges felkelők fellegvárának számító dél-afganisztáni Kandahár környékén - tájékoztatott hétfőn a tartományi rendőrfőnök.

Fasel Ahmad Sersad beszámolt arról, hogy Kandahárban a külföldi és afgán biztonsági erők több száz tagja kutatta át a gyanús házakat és járműveket. A szárazföldi akciókat és légitámadásokat egyaránt magában foglaló "Sárkánycsapás" nevű hadművelet egyébként még szombaton vette kezdetét - közölte az afgán védelmi minisztérium és a NATO vezetése alatt álló ISAF.

A kandahári offenzíva bejelentése jóval óvatosabban történt, mint az év elején a szomszédos Helmand tartományban fekvő Mardzsa városában elindított tálibellenes támadás kezdetének kihirdetése: most sokkal kisebb volt a hírverés, talán amiatt is, mert a mardzsai támadás - így utólag visszanézve - korántsem hozta meg a várt sikert.

"Kemény harcokra számítunk a következő napokban" - mondta el Josef Blotz, az ISAF szóvivője. A szövetséges és helyi erők feladata a tálibok állásainak tönkretétele és ezáltal menedékhelyük felszámolása. " Amint ezt sikerül végrehajtani, a felkelőknek két választása marad: vagy elhagyják a területet vagy pedig harcolnak tovább és megsemmisítjük őket" - hangsúlyozta Blotz. A szóvivő rámutatott: a kandahári offenzíva kimenetele mindenképpen az lesz, hogy a tálibokat elszigetelik az afgánoktól, akiket a felkelők olyan sokáig félelemben tartottak.

A tartományi kormányzói hivatal beszámolt arról, hogy a katonai akció során vasárnap már elfogtak négy feltételezett lázadót, köztük egy parancsnokot. A hétvégén elindított katonai műveletek eredményessége rendkívüli jelentőséggel bír az Egyesült Államok afganisztáni háborús stratégiájára nézve, amelyet Barack Obama amerikai elnök decemberben vizsgál majd felül. Az ázsiai országban jelenleg 150 ezer fős külföldi haderő állomásozik, amelynek munkáját az afgán biztonsági erő mintegy 300 ezer tagja támogatja.

Rovatok