Index Vakbarát Hírportál

Zsidó segélyhajó tart Gáza felé

2010. szeptember 27., hétfő 09:52

Izrael palesztin-politikáját elítélő nemzetközi zsidó szervezetek segélyszállítmányt indítottak a blokád alatt álló Gázai övezetbe. A vitorlás katamarán játékokat, hangszereket, olvasókönyveket, halászhálókat és művégtagokat szállít.

A zsidó aktivisták által szponzorált segélyszállítmány vasárnap indult Ciprusról, és hétfőn is folytatta az útját, noha a Gázai övezetet Izrael továbbra is blokád alatt tartja – számolt be a CNN.

Az Irene (Irén) nevű katamarán fedélzetén a személyzeten kívül tíz utas tarózkodik. A szervezők nyilatkozata szerint erőszakmentes, szimbolikus szolidaritási aktus keretében meg fogják kísérelni a kikötést és kirakodást Gáza partjánál. Az akció célja a blokád feloldása, az áruk és emberek szabad mozgásának lehetővé tétele.

A hajó szálítmánya egyebek mellett  játékokból, hangszerekből, olvasókönyvekből, halászhálókból és művégtagokból áll, melyeket a gázai mentális segélyprogramnak kívánnak eljuttatni.

„Nem minden zsidó ért egyet Izrael politikájával” – mondta az egyik szervező, Richard Kuper, a Zsidók a palesztinok igazságáért nevű szervezettől.

A ciprusi hatóságok szerint nem tudtak a hajó indulásáról. Ciprus megtiltotta, hogy az ország déli partjairól hajók induljanak Gáza felé, így egyelőre nem tudni, hogy az Irene a sziget melyik kikötőjéből indult.

Rovatok