Index Vakbarát Hírportál

A kutyások megfúrnák a moszkvai mecsetet

2010. szeptember 28., kedd 15:47

Több százan petíciót adtak be a városvezetéshez a Moszkvába tervezett ötödik mecset építése ellen, amely szerintük megbontaná a parkok egységét és a kutyasétáltatást is akadályozná a város délnyugati részén. A kétmilliós muszlim közösség szerint tarthatatlan, hogy mindössze négy mecsetük van az orosz fővárosban, többek szerint etnikai feszültségek állnak a vita hátterében.

Amikor a Moszkvában élő muszlimok nemrég a ramadán végét ünnepelték, akkor több ezren zsúfolódtak a város mecsetei elé, mivel az épületek így is tele voltak hívőkkel, írja a Radio Free Europe/Radio Liberty.

Az orosz főváros 10,5 milliós lakosságának ötödét kitevő muszlim közösségnek csak négy mecsete van a városban, az ötödik építését több száz lakos petícióval támadta meg a városvezetésnél.

A tervek szerint a város délnyugati részén épülő új mecsetben háromezren férnének el, az építkezés az engedélyek birtokában novemberben kezdődne. Felháborodott helyiek egy csoportja azonban megakadályozná az építkezést.

Több mint ezren írták alá a petíciót, állításuk szerint az épület miatt nehezebb lenne parkolni, ráadásul a kutyásokat is kitilthatnák a mecset közeléből. Az ellenzők azzal is érvelnek, hogy a mecset a város egyetlen tisztán zöld övezetében épülne, amelyet szerintük parkoknak kellene fenntartani.

"Miközben a keresztényeknek kilencszáz templomuk van, a muszlimoknak pedig csak négy mecsetük, az embereknek el kell ismerniük, hogy ennyi nem elég" - mondta Nafigulla Asirov, a muszlim közösség egyik vezetője. Egy helyi muszlim vezető szerint kétszázezer muszlim lakik az érintett moszkvai kerületben, nagy szükségük lenne az új mecsetre.

Asirov kifogásolta, hogy az elmúlt húsz évben mindig a mecsetek építését halasztották el Moszkvában, miközben egy sor éttermet és szórakozóhelyet is átadtak.

Egy szeptember közepén tartott tüntetésen az egyik tiltakozó asszony azt mondta, nem akarják, hogy faji ügyet csináljanak a kérdésből, mivel semmi bajuk a muszlimukkal és a vallásukkal sem, egész egyszerűen semmilyen épületet nem szeretnének a parkok között látni. Többen azonban állításuk szerint a csecsenektől tartanának a mecset közelsége miatt.

Alekszandr Verkovszkij, a moszkvai szélsőségeseket vizsgáló SOVA központ vezetője szerint a mecset ellenzése leginkább az elmúlt években érkező bevándorlók miatti etnikai feszültségekből fakad. Szerinte szélsőséges csoportok is szítják az indulatokat az ügyben.

Muszlim vezetők már évek óta felszólalnak a kevés mecset miatt, ezt azonban több ortodox vallási vezető is fenyegetésnek értékelte.  Az ortodox egyház további kétszáz templomot építene a következő három-négy évben a városban, mivel a mostaniak főként a belvárosban vannak.

Rovatok