Index Vakbarát Hírportál

Kilőtték székéből az utolsó orosz akcióhőst

2010. szeptember 28., kedd 17:53

Dmitrij Medvegyev orosz államfő (45 éves) leváltotta Jurij Luzskov moszkvai főpolgármestert (74 éves). A sildes sapkás politikus személyében a régi gárda utolsó kemény titánja távozhat az orosz nagypolitikából. Dicstelen körülmények között, és anélkül, hogy szemernyi esélye is lenne visszavágni.

Az orosz belpolitikában három erős embert tartottak számon az utóbbi években: a toplista élén Vlagyimir Putyin miniszterelnök állt, Dmitrij Medvegyev államelnököt mögéje sorolták, Jurij Luzskov bírt még felkapaszkodni a dobogóra. Kedden reggel a második kiiktatta a harmadikat. Hivatalos magyarázat nincs, az orosz forrásokban semmi nyoma annak a nyugati lapokban előforduló elméletnek, amely szerint a főpolgármester kirúgása Medvegyev és Putyin küzdelmének egyik állomása. Tény, hogy Luzskovot legutóbb Putyin erősítette meg posztján – még 2007-ben –, ám ennek nincs jelentősége. Ha már akkor Medvegyev lett volna az elnök, ő hozta volna meg ezt a döntést.

Jurij Luzskovval ugyanis 2007-ben még nem lehetett elbánni. Noha akkortájt már nem szerették annyira, mint első ciklusaiban, még mindig erős és népszerű embernek számított. 2010 szeptemberére aztán kiszaladt a lába alól a talaj. Pozíciói annak ellenére meggyengültek, hogy egy friss felmérés szerint a moszkvaiak több mint fele ma is rá szavazna, ha lenne választás. De az nincs: a főpolgármester kormányzónak minősül, az államfő nevezi ki őt.

A kinézetre és habitusra is Nyikita Hruscsov egykori SZKP-főtitkárra emlékeztető Luzskov több fronton kapta az ütéseket mostanában. Bírálták a nyári szmogprobléma kezelésének hiányosságai miatt, megfutamodással vádolták, mert külföldi szabadságát sem szakította meg. Korrupciós vádakkal illették, állandó téma, hogy egyetlen bel- és külföldi vállalkozás sem szerezheti meg az engedélyeket Moszkvában súlyos kenőpénzek kifizetése nélkül. Fix állítás az is, hogy építőiparban és ingatlanbizniszben utazó felesége, Jelena Baturina elsősorban az ő közreműködésének köszönheti dollármilliárdos vagyonát.

Folyamatosan támadták emberi jogi és társadalmi szervezetek, mert nem engedélyezte az ellenzéki és a civil megmozdulásokat, rendszeresen betiltotta a melegfelvonulásokat is. Végül hangoztatták azt is, hogy Moszkva világvárossá építése közben mintegy ezer történelmi épületet, ezen belül legalább száz műemléket semmisítettek meg. A nemrég bemutatott Törvénytelenül. Az elveszett Moszkva c. dokumentumfilm azt sugallta, hogy a város egyik szimbóluma, a Manyezs azért égett porrá – nem Luzskov tudta nélkül –, mert útjában állt egy mélygarázsnak.

Luzskov 18 éves főpolgármesteri pályafutása során nagy magabiztossággal verte vissza a támadásokat és rázta le a kritikusokat, ám a közhangulat megváltozott, szinte egyik pillanatról a másikra. Csak ő nem vette észre, hogy kritikus lett a helyzete. Minden lehetséges fórumon jelezte, nem hajlandó önként távozni. Ezzel személyesen tette lehetetlenné azt is, hogy kisebb presztízsveszteséggel keveredhessen ki a csapahelyzetből, és azt is, hogy Medvegyev másképpen dönthessen. Így közös megegyezés vagy saját kérése helyett a legmegalázóbb formulával távolították el: menesztését bizalomvesztéssel indokolta az elnök. Hasonló esetben eddig háromszor használták Oroszországban ezt a formulát, kétszer már vizsgálati fogságban ültek az érintettek.

Luzskovnak felajánlották a lehetőséget, hogy emelt fővel lavírozzon át egy másik, kicsit sem fontos, de kényelmes pozícióba: a parlament felsőházának elnökhelyettesi széke várta. Nem fogadta el, várhatóan végkielégítést sem kap. Éhezni a felesége mellett biztosan nem fog.

Hogy mit csinálhat ezután, arról még nem nagyon van szó. Egyes hírek szerint beosztottjaival közölte, nem vonul vissza, de felmentése után máris jelezte, kilép az Egységes Oroszországból, amelytől nem kapta meg az általa elvárt támogatást. Szintén fontos kérdés, meggyűlik-e a baja a hatóságokkal. Az Önkény és Korrupció Nélküli Oroszországért koalíció – amelyben olyan jól ismert nevek tevékenykednek, mint Mihail Kaszjanov vagy Borisz Nyemcov – máris vizsgálatokat követel ellene.

Dmitrij Medvegyev 2008 augusztusa, a dél-oszétiai konfliktus óta először hozott határozott döntést, írják elemzők. Luzskov leváltásának talán a két évvel ezelőtti hadműveleteknél is nagyobb lehet a belpolitikai hozadéka. Ha az elnök kivárt és gyengeséget mutatott volna, többé semmi értelme sem lenne arról beszélni, akarja-e jelöltetni magát 2012-ben egy újabb ciklusra, vagy sem. Így viszont a mai döntés a hosszú elnökválasztási kampány első lépéseként is értékelhető.

Vannak mindazonáltal olyanok is, akik úgy látják, Medvegyev ezúttal sem volt igazán bátor. A határozatot külföldi útján, Kínában írta alá, miközben a sanghaji világkiállításra látogatott. Munkatársai egyúttal jelezték, nem kíván találkozni Luzskovval. Nem vet rá jó fényt, hogy nem merte szemtől szemben közölni a döntését egy valóban erős emberrel, olvashattuk.

Luzskovval az utolsó olyan kormányzó távozik, aki még a 90-es években került a székébe. A jelcini csapatnak vége, Putyin és Medvegyev új emberei mindenütt átvették, átvehetik a hatalmat. A Gazeta.ru elemzése szerint a megbukott főpolgármester a jelenlegi orosz politikai rendszer alapítójának tekinthető. Sokkal hamarabb megvalósította azt a szisztémát – az irányított demokráciát – a tízmilliós városban, amit később Putyinék országosan is bevezettek. Most ennek a rendszernek esett áldozatául.

Hogy ki lesz az utóda, még nem tisztázták. Medvegyev egyelőre Vlagyimir Reszin első helyettest bízta meg ideiglenesen a feladattal. Ez a megbízatás két okból sem válhat véglegessé: egyrészt Reszin kora miatt – dettó 74 éves –, másrészt, mert Luzskov gárdájába tartozott. A váltás körülményeire tekintettel mindenki biztosra veszi, hogy Moszkva élére csak a központi hatalom bizalmi embere kerülhet.

"Bizonyára lesz rá módom, hogy elmondjam a véleményemet" – mondta Vlagyimir Putyin miniszterelnök, az Egységes Oroszország elnöke arról, kit javasol majd erre jogosult pártja moszkvai főpolgármesternek. Putyin nemmel válaszolt arra a kérdésre, vannak-e már jelöltjeik. Elemzők szerint a poszt első számú várományosa Szergej Szobjanyin miniszterelnök-helyettes, aki korábban a Krem-adminisztrációt vezette, és Medvegyev elnök kampányfőnöke is volt.

Két dolog világos. Az egyik, hogy Moszkva élén a következő években aligha lesz olyan erős ember, akit az ország három legbefolyásosabb politikusa között említhetnek majd. A másik, hogy Moszkva élére muszáj erős embernek kerülnie, mert ha nem nyújt minimum olyan teljesítményt, mint előde, abba Medvegyev elnök hatalma is beleremeghet.

Jurij Luzskov

A leváltott moszkvai főpolgármester 1936. szeptember 21-én született Moszkvában. 1953-ban érettségizett, 1958-ban olajmérnöki diplomát szerzett, évtizedeken át a szakmájában dolgozott. 1968-ben vették fel a kommunista pártba, 1975-től végzett pártmunkát. 1987-ben Borisz Jelcin javaslatára a Moszkva városi végrehajtó bizottság elnökhelyettese lett. 1991-ben megkapta a főpolgármester-helyettesi posztot. Gavriil Popov főpolgármester 1992-es lemondása után elnöki döntéssel az utóda lett. Pozíciójában háromszor is választásokon erősítették meg: 1996-ban 88,5, 1999-ben 69,9, 2003-ban 74,8%-ot kapott. Az 1993-as puccs idején Borisz Jelcint támogatta. A 90-es évek végén eltávolodott mentorától, sokan tartották az államfői poszt várományosának, valóban voltak ilyen ambíciói, Jelcin azonban végül Vlagyimir Putyinra szavazott. Hirtelen haragú, dinamikus embernek tartják, sokat sportolt, rengeteg látványos akcióban vett részt, sildes sapkája szimbólummá vált.

Rovatok