Index Vakbarát Hírportál

Melegeket gyűjtött a rendőrség Pekingben

2010. szeptember 28., kedd 14:03

Meleg férfiak tucatjait gyűjtötte be a kínai rendőrség Pekingben annak a nagyszabású razziának a során, amelyet néhány nappal az ország nemzeti ünnepe előtt hajtottak végre - számolt be róla kedden egy melegjogi aktivista.

A rendőrség rohamrendőrökkel együtt szállta meg vasárnap, majd hétfőn éjjel a kínai főváros északi részén fekvő Mutanjüan parkot, amely a pekingi homoszexuálisok legfőbb találkozóhelye - mondta el Kuo Ce-jang, a Pekingi Meleg Munkacsoport egyik projektvezetője.

"Jelenlévők beszámolói szerint a rendőrök és rohamrendőrök több mint 80 embert vittek el vasárnap, nyilvántartásba vették, lefotózták őket, majd mindenkit szabadon engedtek" - mondta el Kuo.

Az AFP információi szerint a melegek ujjlenyomatait is levették, és vérmintát vettek tőlük. Zi Xiangdong, a pekingi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a melegeket célzó razzia a nemzeti ünnep körüli általános biztonsági intézkedések része volt. Azt azonban nem árulta el, hogy a begyűjtött férfiak milyen szabályok ellen sértettek.

Kuo Ce-jang, melegjogi aktivista szerint egyszerűen arról van szó, hogy a kínai társadalom elítéli a melegeket, akiket a rendőrség is rendszeresen ellenőriz.

2001-ig a homoszexualitást betegségként tartották nyilván Kínában, és bár azóta ez a homofób rendelkezés megszűnt, a melegekkel elutasító a kínai társadalom jelentős része.

Becslések szerint 30 millió meleg és leszbikus él Kínában, vagyis a kínaiak 2,3 százaléka a saját neméhez vonzódik.

Rovatok