Index Vakbarát Hírportál

Parlamenti képviselő lesz az írástudatlan brazil bohóc

2010. szeptember 28., kedd 10:38

Alig tud írni az a brazil bohóc, aki a következő vasárnapi brazil választásokon várhatóan alsóházi parlamenti képviselői pozíciót szerez.

Becslések szerint a Tiririca (Zsémbes) nevű bohóc több mint egymillió szavazatra számíthat. Egy Sao Paolo-i bíró kikötötte, hogy a bohócnak számot kell adnia írás- és olvasástudásáról, a hivatalban ugyanis ezeket a képességeit is kellene majd használnia.

Tiririca a kampány szenzációja vicces Youtube videóival, amelyeket rendre sok millió választó követ. Olyan szlogenekkel és szövegekkel kampányol, mint hogy „Ennél is sokkal rosszabb lehet” vagy hogy „Mit csinál egy szövetségi képviselő? Őszintén szólva nem tudom. De szavazzon rám és rá fogok jönni.”

Az Epoca magazinban is közöltek egy videót a bohócról, amelyben az látszik, hogy gondjai vannak az olvasással. Ezután a helyi lapok arról cikkeztek, hogy Tiririca a brazilok tíz százalékához hasonlóan analfabéta.

A bíró ekkor rendelte el az írás-olvasás tesztet. A helyi választási bizottság szerint már nem tudják visszavonni Tiririca, vagyis Francisco Everardo Oliveira Silva jelölését, de eltávolíthatják majdani hivatalából, ha nem tud olvasni és írni.

A brazil parlamenti alsóház 513 képviselői helyéért tapasztalt politikusok, híres sportolók és művészek is küzdenek. Az 1994-es futball világkupa klasszisa, Romario is indul a választáson. A politikai szakértők szerint az alsóház nyitott jelölési rendszere megkönnyíti a hírességek győzelmét.

Rovatok