Index Vakbarát Hírportál

Tizenkilenc évet kapott egy iráni blogger

2010. szeptember 28., kedd 20:56

Iránban a rezsim elleni felbujtásért elítéltek egy bloggert, akit a blogolás szülőatyjának tartanak az országban. Sok blog a kormány minden igyekezete ellenére is bírálja a vitatott elnökválasztás óta az ország vezetését.

Egy iráni bíróság több mint tizenkilenc év börtönre ítélt egy ismert iráni-kanadai származású bloggert, írja jogvédő csoportokra és iráni sajtóhírekre hivatkozva a BBC.

Hoszein Derakszan a vádak szerint felbújtott a rezsim ellen és ellenséges államokkal működött együtt. Az ítélet szerint a blogger emellett nem tisztelte az iszlámot és vallási vezetőket, ráadásul "obszcén" honlapokat üzemeltetett.

Derakszan sokáig a kormány kritikusa volt, de a BBC szerint később Mahmúd Ahmadinezsád elnök támogatója lett. A bloggert még 2008-ban vették őrizetbe, amikor látogatóba az országba érkezett. Bírósági források szerint fellebbezhet a döntés ellen.

A férfi 2000-ben érkezett Teheránból Torontóba, ahonnan aztán farsziul tett közzé segítséget a blogok indításához, ezzel pedig hozzájárult a blogok hirtelen elszaporodásához Iránban.

Az iráni vezetés keményen fellépett az országban a blogok ellen, ennek ellenére sok online kritikusa maradt a 2009-es vitatott elnökválasztás után Ahmadinezsád elnöknek.

Rovatok