Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták Eszék egykori rettegett urát

2010. szeptember 29., szerda 06:26 | aznap frissítve

Letartóztatták Boszniában Branimir Glavašt, a háborús bűntények miatt elítélt egykori horvát tábornokot és parlamenti képviselőt.

A horvát média szerint Branimir Glavašt a dél-boszniai Drinovciban vették őrizetbe. A letartóztatást megerősítette ügyvédje is, aki szerint védencének három napja van arra, hogy panaszt tegyen az intézkedés ellen.

Glavašt tavaly májusban tíz év börtönre ítélték Horvátországban szerb polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűntények miatt, de az idén július végén a legfelsőbb bíróság ezt nyolc évre csökkentette.

A volt tábornok Eszék védelmét irányította a délszláv háborúban, élet és halál ura volt a Dráva-parti városban. Azzal vádolták, hogy 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot.

Közvetlenül a nem jogerős ítélet meghozatala előtt, tavaly májusban a tábornok Boszniába menekült, mivel néhány hónappal korábban szert tett boszniai állampolgárságra. A horvát tévé híradása szerint a keddi letartóztatásra azután került sor, hogy a boszniai legfelsőbb bíróság jogosnak találta a horvát legfelsőbb bíróság jogerős ítéletét.

Ivo Josipović horvát államfő a múlt héten fosztotta meg katonai rangjától Glavašt és négy másik katonai vezetőt, akiket háborús bűnök és egyéb bűncselekmények elkövetésében találtak vétkesnek. Augusztus közepén a horvát parlament képviselői mandátumát is elvette Glavaštól.

Öt évet kapott egy boszniai szerb

Vádalku keretében öt év börtönre ítéltek Boszniában egy szerb férfit Srebrenica környékén elkövetett emberiesség elleni bűntények miatt.

Az ítélet szerint Milivoje Ćirković a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériuma által működtetett kiképzőközpont alkalmazottjaként 1995. július 14-én felettese utasítására megölt egy bosnyák foglyot.

A férfi vádalkut kötött a boszniai ügyészséggel: beismerte, hogy elkövette a terhére rótt bűntényt, és bocsánatot kért az áldozat hozzátartozóitól.

"Bánt minden, amit aznap tettem. Bűnösnek érzem magam. Sajnálom, és bocsánatot szeretnék kérni attól családtól, amelynek tagját megöltem" - mondta Ćirković a bíróságon.

Rovatok