Index Vakbarát Hírportál

David Miliband félreállt öccse érdekében

2010. szeptember 30., csütörtök 09:12

Nem vállal pozíciót öccse árnyékkormányában David Miliband. A Munkáspárt szombati elnökválasztását elbukó politikus szerint ha marad, a sajtó csak kettejük konfliktusával foglalkozott volna, így Ed Milibandnek nem maradt volna tere politikai elképzelései megvalósítására.

Lemondott árnyékkormánybeli posztjáról David Miliband, a szombati munkáspárti elnökválasztás vesztese. Miliband az elemzők őszinte meglepetésére öccsétől, Edtől szenvedett vereséget.

Már az első elemzések szerint is a visszavonulás lehetett egyetlen reális választása. Ha bent marad az árnyékkormányban, a sajtó szinte biztosan kizárólag kettejük párharcával lett volna elfoglalva - David a Blair féle új munkáspárti vonalat képviselte, Ed hagyományos baloldali gondolkodó, a győzelmet is a szakszervezetek szavazataival szerezte meg.

David Miliband visszavonulását hívei is reális döntésként értékelik, bár egyikük névtelenül azt nyilatkozta a Guardiannak, hogy "David most némi helyet ad Ednek, hogy lerombolhassa a házat, amit építettünk".

David távozása most új kihívás elé állította Ed Milibandet. Az elnökválasztás harmadik helyezetje, a még Ednél is ortodoxabb Ed Balls ugyanis bejelentkezett az árnyékkormány eredetileg David Milibandnek szánt pénzügyminiszteri posztjára. Bár a két Ed régi kollégák és barátok, Balls még radikálisabb nézeteket vall. Balls kiszorítása ellenére a Guardian szerint Ed Miliband is hasonlóan balos gazdaságpolitikai programot hirdethet.

A másik nagy kihívás, amivel az új pártvezérnek meg kell küzdenie, az az, hogy a konzervatívok máris olyan narratívát építettek a munkáspárti vezetőváltás köré, ami szerint az ellenzéki párt "a rossz Milibandet választotta". Milibandnek máris válaszolnia kellett azokra a bírálatokra, hogy miért szállt versenybe az elnökségért, ha tisztában volt azzal, hogy ez David politikai karrierjének a végét jelenti. Miliband a pártja és a társadalom iránt érzett felelősségre hivatkozott.

Rovatok