Index Vakbarát Hírportál

Két hét múlva felhozhatják a chilei bányászokat

2010. október 1., péntek 20:12

A chilei mentőalakulatok már október második felében megkezdhetik a San José bányában rekedt 33 vájár felhozását a felszínre - erősítette meg pénteken a chilei bányászati miniszter a korábbi optimista becsléseket. A chilei sajtó az előző héten meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy már október közepén megkezdhetik a bányászok mentését.

A mentőalakulatok már október utolsó két hetében megkezdhetik a hétszáz méteres mélységben rekedt bányászok felhozását a felszínre - jelentette be Laurence Golborne chilei bányászati miniszter. Ez azt mutatja, hogy a mentési munkákkal a korábban gondoltnál jóval gyorsabban haladnak - közölte a miniszter.

Chilei tisztségviselők és a mentésben résztvevő mérnökök korábban azt mondták: leghamarabb november elején jutnak el odáig, hogy elkezdhetik felhozni a munkásokat. Augusztus végén, a mentési munkálatok kezdetekor még úgy tűnt, hogy karácsonynál hamarabb nem tudják felhozni őket.

A 33 bányász augusztus 5-én rekedt hétszáz méteres mélységben, miután az aranyat és rezet rejtő bánya főjárata beomlott. Sokáig azt sem lehetett tudni, hogy életben vannak-e. A mentőalakulatok fúrógépe augusztus 17-én érte el azt a helyet, ahol a bányászok meghúzták magukat.

A bányászokat egy külön erre a feladatra épített mentőkapszulával hozzák majd fel a felszínre, egy 60-70 centiméter széles járaton keresztül. A járat kialakításán három fúrógép is dolgozik.

Rovatok