Index Vakbarát Hírportál

Washington bocsánatot kért Guatemalától

2010. október 1., péntek 20:52

Az Egyesült Államok kormánya pénteken bocsánatot kért Guatemalától, amiért a negyvenes években amerikai tudósok a közép-amerikai országban szándékosan fertőztek meg szifilisszel rabokat.

A Hillary Clinton külügy- és Kathleen Sebelius egészségügy-miniszter által is aláírt nyilatkozat leszögezi, az amerikai kormány ki fogja vizsgáltatni, hogy kit terhel felelősség az 1946 és 1948 között embereken végzett kísérletek miatt, amelyeknek célja a penicillin hatékonyságának felmérése volt.

A kormányközlemény etikátlannak bélyegezte a kísérletet. "Noha az események több mint 64 évvel ezelőtt történtek, felháborít bennünket, hogy ilyen elítélendő kutatást végeztek a közegészségügy leple alatt. Mélyen sajnáljuk, ami történt, és elnézést kérünk mindenkitől, aki ennek az iszonyatos kutatásnak az érintettje volt" - hangzik a dokumentum.

A kutatásokat leleplező iratokra Susan Reverby, a Massachusetts állambeli Wellesley-i Főiskola professzora akadt rá. Ugyanő volt az, aki a világ elé tárta, hogy az alabamai Tuskegee környékén 1932 és 1972 között 600 fekete férfin végeztek a szifilisszel kapcsolatos kísérleteket, ugyancsak anélkül, hogy az érintetteknek erről tudomása lett volna.

Az alabamai és a guatemalai emberkísérletekben egyaránt érintett volt egy John C. Cutler nevű orvos, az amerikai Közegészségügyi Szolgálat alkalmazottja. A tuskegee-i kísérletek hat túlélőjétől Bill Clinton amerikai elnök 1997-ben kért bocsánatot.

Rovatok