Index Vakbarát Hírportál

A húsz évvel ezelőtti újraegyesítést ünnepli Németország

2010. október 3., vasárnap 10:32 | aznap frissítve

Több százezer embert várnak vasárnap az észak-németországi Brémába, ahol az újraegyesítésre emlékező hivatalos ceremóniát tartják. Németország keleti és nyugati része 1990. október 3-án, pontosan 20 éve egyesült újra.

A Kelet-Németországban felnőtt kancellár, Angela Merkel az ünnepségek előestéjén videóüzenetben méltatta a keletnémetek bátorságát, amellyel a szabadságért küzdöttek. Ugyanakkor, Nyugat-Németország lakói szolidaritásukról tettek tanúbizonyságot. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően, képesek voltunk újjáépíteni és világszerte elismert országgá tenni Németországot - mondta a kancellár.

A brémai megemlékezésre várják az Európai Bizottság elnökét és a NATO főtitkárt is. Az amerikai elnök nem lesz jelen, de gratulációjában történelmi teljesítménynek nevezte Kelet és Nyugat békés egyesítését.

Az egyesítésről szóló egyezményt 1990 október harmadikán írták alá, kevesebb mint egy évvel azután, hogy a vér nélküli forradalom ledöntötte a berlini falat. Egy nemrég készült közvéleménykutatás szerint a németek 84 százaléka hiszi azt, hogy az egyesítés jó döntés volt. Mindössze 14 százalék gondolja úgy, hogy hiba volt. Közülük néhány százan békés tüntetést tartottak szombat este.

Rovatok