Index Vakbarát Hírportál

Az izraeliek és a palesztinok tárgyalni akarnak

2010. október 3., vasárnap 13:53

Az izraeliek és a palesztinok folytatni akarják a tárgyalásokat, és azt óhajtják, hogy az Egyesült Államoknak sikerüljön megteremtenie a feltételeket a közvetlen párbeszéd folytatásához - jelentette ki George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja.

Nézeteltéréseik ellenére az izraeli kormány és a Palesztin Hatóság is azt kérte tőlünk, hogy folytatódjanak e megbeszélések, létrejöjjenek a feltételek a közvetlen tárgyalások folytatásához - mondta Mitchell újságíróknak, miután találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. Az amerikai küldött az utóbbi napokban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is tárgyalt, de eddig nem volt hír arról, hogy kísérletei a szeptember 2-án - húsz hónap után - újraindult közvetlen béketárgyalások megmentésére sikerrel jártak-e.

Mindkét fél ragaszkodik álláspontjához: Izrael nem hajlandó meghosszabbítani a ciszjordániai telepbővítések részleges befagyasztását, a palesztin vezető testületek pedig fel akarják függeszteni a tárgyalásokat Izraellel, amíg folytatódnak az építkezések.

Folytatni fogjuk erőfeszítéseinket és a mai tárgyalásokat a következő napokban a térség más vezetőivel, beleértve a kvartett képviselőit is - mondta George Mitchell, az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország alkotta négyesre utalva. Az amerikai megbízott szombaton érkezett Katarból Kairóba, vasárnap pedig Ammánba utazik tovább, hogy II. Abdalláh jordániai királlyal találkozzék.

A kairói tárgyalások után Ahmed Abul Geit, az egyiptomi diplomácia vezetője kijelentette, hogy országa megérti a palesztinok álláspontját, akik a közvetlen tárgyalások folytatásának kedvező feltételeket követelnek. Mint mondta, a feltételek jelenleg nem megfelelőek, és kérték az Egyesült Államokat, hogy folytassa erőfeszítéseit. Mitchell előző nap Amr Múszával, az Arab Liga főtitkárával tárgyalt az egyiptomi fővárosban. Az arab vezető a találkozón megjegyezte, hogy a tárgyalások és a telepbővítések nem folyhatnak egyszerre.

Rovatok