Index Vakbarát Hírportál

Fejszobrot és virágcsokrot kapott Kohl

2010. október 4., hétfő 13:52

Helmut Kohl szerepét is méltatták a két Németország újraegyesítésének 20. évfordulóján tartott ünnepségeken, amelyeken a megromlott egészségi állapota miatt ritkán felszólaló volt német kancellár tolókocsiban tartott beszédet.

Virágcsokor, zenés-táncos előadás és álló ováció fogadta az előző héten a német újraegyesítés huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségeken felesége és Angela Merkel kancellár társaságában Helmut Kohl volt kancellárt, akinek hivatali ideje alatt egyesült a II. világháború után kettészakított ország.

A nyolcvan éves, megromló egészsége miatt tolókocsiban érkező volt kancellárnak az utóbbi időben már nagyon nehezére estek a nyilvános beszédek. A német újraegyesítés atyjának tartott Kohl csak lassan épült föl 2008-as fejsérülése után, és még abban az évben epehólyagműtéten is átesett. Az AFP szerint 16 évig, 1982 és 1998 között hivatalban lévő Kohl az ország előtt álló újabb nehézségekre hívta fel a figyelmet pénteken az utóbbi időben ritka beszédei egyikében a Kereszténydemokrata Unió (CDU) évfordulós kongresszusán.

"Kitartottál, amikor mások haboztak" - méltatta Merkel egykori mentorát, akitől ugyanakkor az elsők között távolodott el nyilvánosan, miután átvette tőle a párt vezetését. Merkel a két országrész még mindig fennálló különbségei ellenére is sikeresnek nevezte az újraegyesült Németország elmúlt húsz évét.

Helmut Kohl annak idején virágzó tájakat ígért keleten az egyesített Németországban, nem kis részben ígéreteinek köszönhette kiugró népszerűségét a volt NDK-ban Kereszténydemokrata Néppárt (CDU). Ugyanakkor később a szembetűnő gazdasági különbségek láttán sokan gúnyosan idézték vissza Kohl kijelentéseit.

Keleten jellemzően alacsonyabbak a fizetések, miközben magasabb a munkanélküliség. Ezzel együtt a népesség is csökken a volt NDK területén, mivel a fiatalok közül sokan a nyugati országrészben keresnek munkát. Egyes keleti városok ugyanakkor már kezdenek felzárkózni a nyugati településekhez.

Az évfordulós ünnepségekre készülve előző szerdán adták át Berlinben Helmut Kohl fejszobrát Mihail Gorbacsov szovjet és George Bush amerikai elnök emlékműve mellett "Mindhárman megérdemlitek népünk köszönetét. Gorbacsov bátorsága, Bush körültekintése és Kohl eltökéltsége nélkül az egyesítés nem lett volna lehetséges" - idézi Helmut Schmidtet, az NSZK volt kancellárját a Ria Novosztyi.

1990. október 3-án 0 órakor, negyvenegy évvel létrehozása után megszűnt a Német Demokratikus Köztársaság, és beolvadt a Német Szövetségi Köztársaságba. Az újraegyesítés napja Németországban állami ünnep. Egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint a németek 84 százaléka gondolta úgy, hogy az egyesítés helyes lépés volt az esetleges gazdasági különbségek ellenére is. Csak 14 százalék állította, hogy hiba volt a döntés.

Rovatok