Index Vakbarát Hírportál

Kendővel eltakart arcú rendőrkommandósok tüntettek a kormány ellen Biskekben

2010. október 4., hétfő 19:38

A kirgiz rendőrség elit alakulatának mintegy ötszáz tagja tüntetett hétfőn Biskekben a kormány ellen, amely szerintük igazságtalanul vádolja őket, hogy atrocitásokat követtek el a tavaszi zavargások alatt.

A fekete kendővel eltakart arcú tüntetők azt követelték a parlamentnél, hogy a hatóságok engedjék szabadon letartóztatott vezetőiket, mintegy tucatnyi embert, és mondjon le az ideiglenes kormány egyik tagja, aki a letartóztatásokat elrendelte.

Az ellenük emelt vádak tákolmányok. A nyomozók felülről azt a parancsot kapták, hogy minél előbb zárják le az ügyeket. Ez igazságtalan - hangoztatták, és arra hivatkoztak, hogy a ballisztikai vizsgálatok kimutatták, hogy az éles lövéseket nem az "Alfa" alakulat fegyvereiből adták le a véres zavargások alatt.

Kirgizisztánban vasárnap parlamenti választásokat tartanak. A tüntetés miatt felmerült a kétség, hogy békésen le lehet-e majd bonyolítani a szavazást. A választás teremtené meg a kormányzat törvényes alapját, mert Kurmanbek Bakijev elnök hatalmának áprilisi megdöntése óta csak ideiglenes kormánya van a közép-ázsiai országnak.

Az elit alakulat tüntetésével annyit elért, hogy az Alfa vezetőjét kiengedték, és engedélyezték, hogy házi őrizetben maradjon a vizsgálat alatt.

Rovatok